НОВИНИ

Десетки дойдоха да видят тефтерчето на Ботев в Президентството

Тефтерчето и прощалното писмо на Христо Ботев, изложени днес в Президентството за деня на отворените врати там, предизвикаха голям интерес. Още повече, че експозицията от реликви се показва едва за втори път от 50 години насам. Още от сутринта десетки се стекоха към президентската институция, за да зърнат завещанието на поета-революционер.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:06, 04.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Пред любопитните погледи на посетителите, повечето от които деца, бяха изложени документи, писма, оригинални снимки на Ботев с тримата му братя, както и албумът-спомненник на ботевата дъщеря. И нещо интересно - часовникът на големия българин още работи.

Безспорно обаче най-голям интерес предизвика тефтерчето с последните думи на Ботев към съпругата му Венета. Там той пише: "После отечеството си съм обичал най-много тебе".

По традиция първите гости на "Дондуков 2" бяха посрещнати лично от президента Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент на България: Вижте ги тези млади хора - те спомогнаха, за да може да започне рехабилитацията на кораба "Радецки", но има нужда да продължим с даренията, с дарителството, с помощта.
Мартин Иванов: Тук е личното тефтерче на Христо Ботев, което се съхранява. Виждате с неговата ръка е изписан този текст, това е част от състава на четата - хората, които трябва да се качат на кораба "Радецки" от Турномъгуреле.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП обсъжда как да участва в изборите
БСП обсъжда как да участва в изборите
Заловиха 100 кг контрабандни миди във Варна
Заловиха 100 кг контрабандни миди във Варна