НОВИНИ

Хиляди гости усетиха магията на фолклора във втория ден от Роженския събор

Десетки хиляди българи се събраха на Роженските поляни във втория ден на Националния събор "Рожен 2019". В най-голямото фолклорно събитие на България участват 3500 самодейци, а публиката се стича от цял свят.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
20:30, 20.07.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Магията на българския фолклор втори ден владее планината. Рожен е България, казват гости и участници. Мнозина са облечени в народни носии, навсякъде се веят български знамена.

Даниела Сиракова: Обичаме да пеем. Всичко за нас е истинско, родопско, обичаме си Родопите, за нас това е начин на живот, това е песен, това е щастие, децата ни да отраснат тук, да не ходят в чужбина.

Много оживено е в етноселището, където се представят и традициите на българите извън пределите на родината. Тук са банатски българи, хора от Западните покрайнини, 150 бесарабски българи, пристигнали чак от Украйна.

Аня Константинова - бесарабска българка: Аз отдавна мечтаех да дойда на Рожен, за пръв път съм тук и много съм щастлива от това.Това беше моята мечта.
Александър Димитров от Босилеград: Тези ритми, тези танци, тази мелодия, носията, всичко така предразполага за едно хубаво прекарване.
Светослава Кръстева - банатска българка: Виждаме толкова много различни носии, толкова много различни хора, песни танци, просто е прекрасно. Идваме за пръв път, но сме впечатлени.
;

За пръв път на Роженския събор беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева - председател на НС: Уникален събор,събор, който пази традициите, и който ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата... Мисля че трябва да вземем пример от тук, за да бъдеме по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България.

Много от посетителите на събора пристигнаха с личните си автомобили. За да им напомнят, че трябва да са отговорни шофьори, от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" бяха обособили зона за пътна безопасност, която беше най-интересна за децата.

Иван Петков - Държавна агенция "Безопасност на движението": Показваме как трябва да се пресича под формата на игри и забавления и се надяваме да се получи една приемственост от по-големите към по-малките и обратно.

За големите имаше специални очила, които нагледно показваха какво се случва ако се шофира след употреба на алкохол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс
50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс
Започна надпреварата за нов главен прокурор
Започна надпреварата за нов главен прокурор