НОВИНИ

Десетки се включиха в шествието на Безсмъртния полк в Благоевград

В Деня на Европа- 9 май десетки хора от Благоевград, потомци на участници във Втората световна война се включиха в шествието на „Безсмъртният полк”, организирано от Руския културно-информационен клуб в града. Много от тях носеха снимки и портрети на своите близки и роднини, загинали или участвали във военните сражения на Българската армия срещу хитлерофашизма.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:20, 09.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Всяка година руската общност в града чества- 9 май, денят на победата над фашизма. Днес руските граждани, живеещи в Благоевград отбелязаха Денят на Европа заедно с роднини и близки на загинали български воини във Втората световна война.

Виктория Богданска, председател на Руския културно-информационен клуб в Благоевград: “Ние смятаме, че тъй като вече в годините става все по-далеч това събитие. И все по се изтрива в паметта, че трябва да предадем на нашите деца така, както на нас ни предадоха нашите родители, деди и баби. Наистина да не се повтаря това нещо, това зло, да няма войни.”

Шествието на Безсмъртния полк тръгна от Младежкия дом и стигна до мемориала Братска могила в парка на Ловния дом в областния център. Там с едноминутно мълчание и падане на колене участниците в инициативата се поклониха пред подвига на ветерани и отдадоха почит на загиналите и участвали в най-кръвопролитната война в историята на света.

Георги Козладерев: “Аз тача паметта на чичо, той умира на 27 години. На 1 май войната почти е свършила, но немците контраатакуват и той е убит в село Рашка, Хърватска.”
Юли Гошев: “Баща ми Методи Гошев е участник във войната. За него войната беше нещо ужасно и той се опитваше да разкаже това на децата. За ужасите на войната, внушавайки и на тях и на нас и на всички, че това никога не трябва да се повтаря.”

Организаторите на шествието “Безсмъртният полк”, поставиха на всички участници "Георгиевска лента", която в Русия е символ на войнишката храброст и героизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Л. Павлова: Ролята на българския еврокомисар ще бъде от изключително значение
Л. Павлова: Ролята на българския еврокомисар ще бъде от изключително значение
Руският посланик: Най-важното сега е да не забравяме уроците от войната
Руският посланик: Най-важното сега е да не забравяме уроците от войната