НОВИНИ

Десетки сигнали до омбудсмана Мая Манолова за имотни измами в страната

Жалби от цялата страна за имотни измами - хора се оплакват, че земите им са били отдадени под наем без тяхно знание. Омбудсманът Мая Манолова е получила десетки сигнали от цялата старана и внася в парламента законови промени.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:35, 04.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Вратата за злоупотреби е отворена с промяната в Закона за арендата в земеделието в последните дни от работата на предишния парламент. Тогава отпада изискването за представяне на скица на имотите при регистрирането на договор за аренда. Така всеки един договор реално може да бъде вписан, без изобщо да стане ясно кои са неговите истински собственици. Това пък открива възможност за кражба на земеделска земя.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: По този начин се създава възможността собственикът да си засее имота,измамникът да го жъне. Земеделският производител да обработва земята, а друг да получи евросубсидиите. Хората са изключително притеснени, тъй като засегнати са стотици, хиляди декари земеделски земи.

Мартина Кьосина от Вълчедръм е от потърпевшите, разказва, че без нейно знание, фирма сключва договор с трето лице за отдаване на собствената ѝ земя под наем. В подобна ситуация са се озовала собствениците на още над 20 имота от същия район с обща площ над 288 дка земя.

Мартина Кьосина: Макар и да сме подали сигнал до прокуратурата като е правно издържано, ние собствеците не сме страна по договора, не можем да претендираме за арендно плащане, не сме страна по договора и даже и да подадем граждански иск, за да стигнем до дело, за да можем да си вземем имотите обратно.

Омбудсманът настоява да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Предлага още нотариусите да проверяват собствеността при сключването на договорите, както и да се представят скици при вписването им.

Мая Манолова настояват те да се приемат от Народното събрание в кратки срокове. На дискусията присъстваха и депутати, които се ангажираха да задвижат по-скорошното решаване на проблемите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на септември решават за добива на волфрам във Велинград
В края на септември решават за добива на волфрам във Велинград
12-то издание на Бледския стратегически форум в Словения
12-то издание на Бледския стратегически форум в Словения