НОВИНИ

Десето издание на Празника на горнооряховския суджук

С тридневно веселие от днес в Горна Оряховица започва десетото юбилейното издание на празника на горнооряховския суджук. Деликатесът е и първото българско защитено географско указание, а през годините се е превърнал не просто в добро мезе за червеното вино, но и в емблема на железничарският град. От къде тръгва историята му и как производителите съхраняват автентичният вкус разказват Зорница Илиева и оператора Пламен Петков.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:48, 03.06.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Цели томове разказват легендите и историите за възникването на горонооряховския суджук. В началото той бил просто вкусна храна, после станал и основен поминък на местните, а днес е цяла индустрия.

Румяна Добрева - производител: Още през 800-та година са започнали производството на този продукт, малко по-късно на Пловдивският панаир, братя Недеви са удостоени със златен медал.

Една от най-известните истории около суджука е свързана с прочутият банкер Атанас Буров, който също е родом от Горна Оряховица.

Румяна Добрева - производител: Когато той слизал с негови гости от Арбанаси и го питали, какъв е тоя пушек над Горна Оряховица, да не се е запалила някоя фабрика, защото тогава е имало много фабрики, много манифактури, той отговорил а горнооряховчани закусват с горнооряховски суджук на скара.
;

Преди няколко години трите фирми, които произвеждат мезето в Горна Оряховица се обединиха и успяха да извоюват марката „Защитено географско указание". Така днес, само те имат право да продават суджук с марката "Горонооряховски".

Румяна Добрева - производител: Също технологичният процес също не търпи абсолютно никакви изменения. Той се произвежда само и изцяло от качествени суровини, тъй като в него няма абсолютно никакви консерванти.

А една от тайните за уникалният вкус е специфичният климат в региона.

Румяна Добрева - производител: Тук в областта на територията на града има такива слаби въздушни течения, които са естествени, дори в по-топлите летни дни пак си има приток на хладен въздух и това спомага за изсушаването на продукта Отделно се образува една такава специфична, хубава чиста, бяла плесен, която пък предпазва продукта от образуването на микроорганизми.
;

Безспорно горнооряховският суджук е голяма гордост за жителите на града:

- Той се прави по стари рецепти и на вкус е доста добър, предпочитат го хората.

- Може би въздуха влияе трябва да е на някакво специално място комбината където го правят, където се преработва.

От днес до неделя се очаква специално за уникалният деликатес в Горна Оряховица да пристигат хиляди гости от цялата страна и чужбина. А традиционно най-голямата атракция ще бъде 20-метровият суджук, с който организаторите черпят всички гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златомир Иванов - Баретата няма да лежи в затвора
Златомир Иванов - Баретата няма да лежи в затвора
Над 90 филма за „Любовта е лудост“ във Варна
Над 90 филма за „Любовта е лудост“ във Варна