Десните в търсене на подкрепа за балотажа

Два дни след изборите и в лявото, и в дясното политическо пространство продължават разговорите в търсене на подкрепа за балотажа. Вицепремиерът Румяна Бъчварова днес заяви, че вотът за генерал Румен Радев е протестен вот за управляващото мнозинство. След като вчера кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева покани на среща издигнатият от Реформаторския блок Трайчо Трайков, днес той посочи, че такава среща трябва да има.

Надежда Василева
от Надежда Василева
преди 3 години (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

ГЕРБ разчитат сигналите, които са дали избирателите на вота, отбеляза вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя заяви, че не отричат факта, че подкрепеният от БСП кандидат е събрал повече гласове и че това е съществен знак.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Мисля, че имаме основания да чуем гласа на гражданите, който показа, че има недоволство и то се изрази в подкрепата за генерал Радев. Очевидно това е протестен вот към управляващото мнозинство.

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева пък смята, че много активни българи не са гласували на първия тур, защото са наясно, че изборите ще се решат на балотаж. Тя каза също, че по време на кампанията са се изричали откровени лъжи.

Цецка Цачева - кандидат за президент на ГЕРБ: Злоупотребяваше се с въведеното задължително гласуване по изборния кодекс. На граждани беше обяснявано едва ли не как ще бъдат глобявани по 50 лева, това са ми го доверявали лично, как ще им бъдат спрени пенсиите.

Водеше се нетолерантна кампания, в която отказах да влезна. Подобно поведение може да има кандидат за президент, който знае, че никога няма да се наложи да бъде обединител на гражданите и да олицетворява единството на нацията.

По-рано днес в сутрешния блок на БНТ кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков заяви, че е съгласен да разговаря с Цецка Цачева, и обясни защо вчера не е бил на срещата в синята централа.

Трайчо Трайков - кандидат за президент на РБ: Г-жа Цачева в следващите дни до неделя трябва да убеди не лидерите на РБ, те са си убедени. Тя трябва да убеди бг граждани.

Цецка Цачева благодари за днешната позиция на Гражданския съвет на реформаторите. Те се обявиха решително срещу кандидата, подкрепен от БСП, но не призоваха директно за подкрепа за ГЕРБ.

Цецка Цачева - кандидат за президент на ГЕРБ: Това е призив в моя подкрепа. Защото не мога да допусна, че това означава да призоват своите симпатизанти да употребят бялото квадратче Не гласувам за никого.

Цачева посочи, че Бойко Борисов е единственият политически лидер, който е заявил, че ще поеме отговорност за резултатите от изборите. Тя смята обаче, че може да спечели вота в неделя.

Според лидера на БЗНС и военен министър Николай Ненчев, управляващите трябва да направят всичко възможно да излъчват стабилност и сигурност.

Николай Ненчев - лидер на БЗНС и министър на отбраната:Отиваме си ние като коалиционни партньори - идват БСП, ДПС, идва Делян Пеевски. Няма друга алтернатива. И общо взето изборите подсказват това.

Според Ненчев евентуално падане на правителството означава отново политическа криза и улични протести.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени