Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна, беше светкавично помрачена от отказа на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи остават да чакат решение на кризата. Проблемът обаче засяга много повече хора - защото чакащите за трансплантации у нас са в пъти повече от извършваните операции. Хората, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече спасени животи са координаторите по донорството у нас. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново е един от тях. В ефира на Сутрешния блок на БНТ тя коментира кои са основните проблеми с донорството у нас.

от БНТ
преди 7 месеци
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Д-р Сибила Маринова, координатор по донорство: Проблемите на донорството у нас са много, те са натрупвани с години. Много е важно да ги сложим на масата, да ги дефинираме един по един и да направим план и мерки за тяхното решаване. Детекцията на донори е един от най-големите проблеми - установяването на пациенти в мозъчна смърт. Няма донор детекция в болниците и потенциални донори биват изгубвани.

Обществото не е отговорно за това, което се случва, не бива да му се прехвърля отговорността. Гражданско право на всеки е както да може да бъде донор, така и да откаже, допълни д-р Маринова.

Д-р Сибила Маринова, координатор по донорство: В България има отделения и клиники, които работят на минимум като бройка, което утежнява нашата работа. По отношение на координаторите - те трябва да бъдат избирани по определени критерии, а не да бъдат назначавани.

Работещите координатори сме малко. Трябва да се работи по различен начин, за да се променят нещата. Нужна е единна система за работа във всички болници, които са донорски бази, каза още д-р Маринова.

Вижте целия разговор във видеото!

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени