НОВИНИ

​Деца дариха апаратура на детската хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив​

Пет жизнено необходими апарата за нуждите на детската хирургия към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив дариха учениците от основно училище "Княз Александър Първи" в града. Те са събрали средствата на благотворителен базар, който организирали по Коледа миналата година. Към инициативата се присъединили и други младежи от града, които също помогнали за закупуването на важната апаратура.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
21:05, 14.02.2019
Чете се за: 00:53 мин.
Още

4800 лева са събрали децата от благотворителния базар, който всяка година организират в училището.

Анета Вълева - директор на ОУ "Княз Александър Първи" - Пловдив: Продаваха картички, различни фигурки, различни лакомства, които те бяха приготвили, родителите също се включиха много активно и помагаха и, когато работят заедно деца, родители и педагогически персонал ето това е резултатът.
Теодор Филипов: Хубаво е да се помага и ще се включим в следващия базар.
Анастасия Генова: Знаехме, че ще се дарят на детската хирургия.

Петте високотехнологични апарата са за интензивния сектор в детската хирургия. Така всяко едно дете от отделението ще има собствен апарат, с който ще бъде спасено, казват лекарите. До момента клиниката е имала подобни уреди, но от по-стар клас. Новите дават възможност съвсем малки дози от лекарствата да бъдат вливани към пациента.

д-р Мария Ташева - анестезиолог в детска хирургия: Това са уреди без, които в съвременната медицина интензивните отделения не биха могли да съществуват да работят в качеството и световното ниво, което имаме претенции да бъдем.
проф. Пенка Стефанова - ръководител на Клиника по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги": Анестезиолозите нашите спасяват деца оперирани на 800 грама с вродени тежки аномалии и всеки ден тези апарати без тях просто е невъзможно. Шапки долу пред децата на България.

Към дарението са се присъединили и представители на Младежката организация на БСП в града, които са събрали над 5000 лева от благотворителен търг на картини. А учениците вече организират Великденски базар, средствата от който също ще бъдат дарени на деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският парламент отхвърли новия предложен документ за Брекзит
Британският парламент отхвърли новия предложен документ за Брекзит
Шведска компютърна програма разпознава потенциални терористи
Шведска компютърна програма разпознава потенциални терористи