Деветгодишно момиче от Варна покани чрез Фейсбук деца и родители от квартала си сами да почистят близката детска площадка. Идеята не само се оказа успешна, но и постави началото на нова традиция за общността.

Варна

Като всички деца, Рая обича да играе на площадката пред блока си. Мястото обаче е неугледно - въпреки обозначителните табели, че е за детски игри, тинейджъри се събират тук за късни забавления, а след тях остават фасове, кенчета от бира и опаковки от хранителни продукти.

Рая Петрова: Реших да го направя, защото ми е неудобно да стоя в тази площадка и е много мръсно. Мама пусна поканата във Фейсбук и доста хора я видяха и се записаха.
Дарина Райкова - майка на Рая: На майтап тръгнаха нещата. После реши, че иска да правим грамоти, после реши че иска лепенки. Не сме толкова вещи в такава организация, но при следваща акция ще успеем.

Инициативата предизвика широк отклик и в определения ден и час на мястото се събраха повече от 50 деца и много родители.

И родители, и деца си обещаха да се събират поне по веднъж месечно и почистването на площадката да се превърне в традиция.