НОВИНИ

Фъстъци стават причина за смърт на бебета

Празниците се оказват много опасни за малките деца. В това са убедени лекарите от ИСУЛ, единствените, които по спешност вадят погълнати чужди тела. По Коледа и Нова година винаги се налага да правят сложни операции, за да вадят най-вече фъстъци и семки. Според нови данни от статистиката, половината случаи на смърт при деца до една годинка се дължат именно на поглъщането на твърди неща и попадането им в белия дроб. Затова лекарите предупреждават да бъдете внимателни!

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:01, 18.12.2016
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Спасили са едва 40 процента от децата. Останалите просто не успяват да стигнат до отделението. И затова показват сега абсурдната си колекция.



доц. д-р Цоло Цолов - нач. отделение "Ендоскопия", УМБАЛ "Царица Йоанна" - Това са декоративни камъчета към домашна саксия, само че много трудно го извадихме защото както и да го хващаме доста се крие навътре.



Камъчета, пластмасови капачета, монети, батерии - това най-често вадят от нежните бронхи или от тесния хранопровод на децата, където са заседнали. Сложни операции, които сами по себе са доста рисковани. И често се налага да отиграват с модел, техниката измислена според заседнало чужд тяло. Като сложния казус с погълнатите безопасни игли.



доц. д-р Цоло Цолов - Детето на 6 месеца, това също на 6 месеца и двете от района на Гоце Делчев, на които майките им турили по едночервено парцалче против уроки на ръката ама те нали децата червеното го докопали и го изяли ама останала иглата вътре... влиза навътре като рибарска кука и трябва, за да се извади трябва да се затвори вътре в хранопровода и тогава да се измъкне



Но най-често децата се задавят с фъстъци, семки, пуканки и дъвки. По празници и рожденни дни. Неразумни опити на родителите да поглезят детето.



доц. д-р Цоло Цолов - Ами последното беше пак фъстък и това особено най са лоши тези пъстъци дето са пържените със сол и прочие ...Проблеми с битовата култура на хората, не може на деца с 2,3, 4 зъба или два зъба най-често, да им се дават фъстъци и семки по къщите



И в най-добрия случай откриват в бронхите целия фъстък. Но по-често детето се е задавило с множество парченца, които не могат да се видят дори от рентген, не могат и да се изкашлят.



доц. д-р Цоло Цолов - Не могат сами да излезат детето го лекуват непрекъснато от пневмонии от бронхит, с антибиотици с физиотерапия, с инхалации, детето не се оправя и прочие
М. Ч. - А то се оказва?
доц. д-р Цоло Цолов - А то се се оказва някой пластмасова играчка, нещо такова аспирирано в бронха, или остатъка от фъстък



Знаят, че ги чакат тежки празници. Но проблемът не е толкова в децата, които предстои да оперират. А за тези, които няма имат време да стигнат до отделението. Повечето умират от задушаване в къщи, половината от смъртните случаи при деца до 1 годинка. Смърт, причинена от фъстъци, семки и пачета от играчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощна линия на градския транспорт в Бургас
Нощна линия на градския транспорт в Бургас
Таксиметровите шофьори от Пловдив излизат на протест срещу патентния данък
Таксиметровите шофьори от Пловдив излизат на протест срещу патентния данък