НОВИНИ

Деца управляват железница в Унгария

Продават билети, управляват трафика и проверяват за нередовни пътници. Екип на БНТ се повози по линията и събра впечатления.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Matej Korošec, RTV Slovenija
08:30, 12.11.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Шест века пр.Хр, хората превозвали товари, използвайки технология близка до тази на познатите ни днес железници. С времето, конете, заменили хората в тегленото на вагоните, след тях дошли и парните машини. Тежък физически труд, който обаче носи романтика. И така до наши дни.

;

В началото на 20-ти век, развиващия се Съветски съюз въвличала деца в трудови дейности. Така се появила най-дълга ЖП линия, управлявана от пионерчета. Преди учениците идвали тук, за да се учат на труд. Днес ги води единствено любовта към железопътния транспорт. Някогашната пионерска линия дава възможност ученици да усетят реална работна атмосфера. Те продават билети, проверяват за нередовни пътници, регулират движението. Но под надзора на възрастни. Виктор Ваци е един от техните учители. Дошъл на тази гара, като ученик.

Виктор Ваци, ЖП линия за деца, Будапеща - Преди 23 години дойдох за първи път тук заедно с моето семейство, имаше голям наплив от желаещи да опитат работата. Беше доста трудно да докажеш, че точно ти си подходящ за работата.
;

Всяка година, над 100 момичета и момчета на около 14 години, кандидатстват за стаж в детската ЖП линия. Золтан е на 14. Признава, че от малък съзерцава преминаващите край дома му влакове. За това решил да опита.

Золтан Хевери, кондуктор в ЖП линия за деца, Будапеща - Аз наистина обичам влаковете. БНТ: Защо? Защото обичам да комуникирам с хората, чувството да си част от нещо подобно е неповторимо.

За Золтан това вече не е просто хоби, а сигурната му бъдеща професия.

"Понякога работата е доста тежка, защото трябва да си много концентриран. Много е важно нашите клиенти да останат щастливи след посещението си тук" - допълва Золтан.
;
Виктор Ваци, ЖП линия за деца, Будапеща - Това е възможност за децата да проверят дали тази работа ще има хареса и ще се превърне ли в тяхната "голяма работа". Учи ги на дисциплина, точност, показва им, че за да постигнеш нещо, трябва да си много отговорен.

Освен своеобразно ЖП училище на открито, най-дългата детска железница в света, повече от 70 години е любима туристическа атракция в Будапеща. Линията има седем спирки, а по маршрута можете да видите най-високия връх в унгарската столица, очарователната зоологическа градина и гарантирано най-романтичните кътчета в града.

;
Репортажът е реализиран в рамките на обучение по мобилна журналистика, организирано от Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е ден за размисъл
Днес е ден за размисъл
Музеят на МВР представя изложбата Ускорено време
Музеят на МВР представя изложбата "Ускорено време"