НОВИНИ

Децата от Хитрино се връщат в клас на 5 януари

Огледът на училището в Хитрино - една от пострадалите сгради, е показал, че пораженията са предимно по външните стени. Преди празниците заместник-министърът на образованието Диян Стаматов увери, че ще се положат всички усилия учениците от средно училище "Д-р Петър Берон" да подновят учебните занятия на 5 януари 2017 г. заедно със съучениците си от цялата страна.

bnt avatar logo
от Здравка Русева, Борис Колев
17:44, 27.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Сградата на училището се намира в края на село Хитрино, а железопътната линия е на стотина метра от нея. За щастие, инцидентът със цистерните от авариралия влак е станал доста далече от училището. Най-засегната е южната част на сградата, която преди 5 години беше изцяло обновена.

Ерхан Хюсеин - директор на СУ "Д-р Петър Берон" - Хитрино: Основно дограмата е счупена, виждате състоянието. Някои врати са деформирани. Пропуквания има от вибрациите в следствие на взрива.

Когато получили разрешение да влязат в сградата, училищното ръководство видяло, че няма ток, успели с подръчни средства да укрепят критичните места. Директорът ще иска да се провери и конструкцията на сградата заради появилите се пукнатини.

Ерхан Хюсеин - директор на СУ "Д-р Петър Берон" - Хитрино: От 6 до 10 часа сме работили четвъртия ден да източим водата от инсталацията и да уплътняваме тези прозорци на фенери.

Общината е уточнила със строителната фирма какво да се направи, за да може учебната сграда да бъде ремонтирана в срок. Училището е средищно за общината. В него се обучават 232 ученици, повече от половината пътуват всеки ден от 16 населени места около Хитрино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ1 - лидер в телевизионния ефир на Бъдни вечер
БНТ1 - лидер в телевизионния ефир на Бъдни вечер
Пресичане на пешеходна пътека
Пресичане на пешеходна пътека