COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Децата от Хитрино се връщат в клас на 5 януари

Огледът на училището в Хитрино - една от пострадалите сгради, е показал, че пораженията са предимно по външните стени. Преди празниците заместник-министърът на образованието Диян Стаматов увери, че ще се положат всички усилия учениците от средно училище "Д-р Петър Берон" да подновят учебните занятия на 5 януари 2017 г. заедно със съучениците си от цялата страна.

от Здравка Русева, Борис Колев
17:44, 27.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Сградата на училището се намира в края на село Хитрино, а железопътната линия е на стотина метра от нея. За щастие, инцидентът със цистерните от авариралия влак е станал доста далече от училището. Най-засегната е южната част на сградата, която преди 5 години беше изцяло обновена.

Ерхан Хюсеин - директор на СУ "Д-р Петър Берон" - Хитрино: Основно дограмата е счупена, виждате състоянието. Някои врати са деформирани. Пропуквания има от вибрациите в следствие на взрива.

Когато получили разрешение да влязат в сградата, училищното ръководство видяло, че няма ток, успели с подръчни средства да укрепят критичните места. Директорът ще иска да се провери и конструкцията на сградата заради появилите се пукнатини.

Ерхан Хюсеин - директор на СУ "Д-р Петър Берон" - Хитрино: От 6 до 10 часа сме работили четвъртия ден да източим водата от инсталацията и да уплътняваме тези прозорци на фенери.

Общината е уточнила със строителната фирма какво да се направи, за да може учебната сграда да бъде ремонтирана в срок. Училището е средищно за общината. В него се обучават 232 ученици, повече от половината пътуват всеки ден от 16 населени места около Хитрино.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината