НОВИНИ

Детски базар на професиите се провежда за трета поредна година в Музейко

Ученици и деца имат възможмост да разберат от професионалисти какво представляват различните професии.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
08:35, 25.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още
Василена Марковска, ученичка: Преди исках да стана световна шампионка по спортни танци, но сега се ориентирах и към инженерството.

Разностранните интереси са неизменна част от детството. Част от тях се сбъдват. Както при Нели. За нея професията акушер е не просто сбъдната детска мечта, а призвание.

Нели Маринова, акушерка по професия: Удовлетворение от раждането на живота, няма нищо по-ценно от това да посрещнеш в ръцете си човека.
Йоана Иванова, ученичка: Мечтая да стана акушерка, защото всеки миг се ражда ново дете и така става по-голям светът.

А за да открие тайните на света, всеки любопитен ученик е завладян от професията на химиците и геолозите. Защото лабораторните опити изглеждат като чудеса и могат да ни превърнат в магьосници. Но кои загадки на химията са разкрити?

Спас Павлов, ученик: Как може да се променя цвета на една течност чрез киселини.
Мадлен Петрова, ученик: Интересно ми беше, че ми обясниха, защо когато вкъщи например родителите ни печат кекса- защо той се надува.
Елена Нанева, химичен лаборант по професия: Показваме реакции и опити, които могат да правят вкъщи с родителите си и така да предизвикат разговор относно професията.

Професионалистите уверяват, че в една професия най-важното е да откриеш удоволствието.

Йоана Темелкова, актриса: Първият въпрос, на който всяко дете трябва да си отговори е това, за което мечтае дали го обича.

А първият съветник на децата са родителите.

Огнян Траянов, организатор, председател на Българска мрежа на глобалния договор на ООН: Първо родителите несъмнено са най-мотивираните, второ защото все пак, те могат да разгледат не толкова емоционално, а рационално.

Когато търсим подходящата професия, трябва да сме практични, но и да се доверяваме на емоциите си. Защото професия, която ни доставя удоволствие, е не просто нашето призвание, а работа, която няма да ни умори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плетки против стрес - може ли плетенето да бъде арт терапия?
Плетки против стрес - може ли плетенето да бъде арт терапия?
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва патронния си празник
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва патронния си празник