НОВИНИ

Дейвид Камерън пред парламента: Вотът на британците трябва да бъде приет

Още един тежък ден за британския премиер Дейвид Камерън - днес той говори пред парламента за първи път след референдума. Думите на премиера в оставка бързо обиколихa световните агенции - Великобритания не бива да обръща гръб на Европа и останалата част на света въпреки излизането й от Общността. Стана ясно още, че Великoбритания няма да активира процедурата за прекратяване на членството си в Европейския съюз. Обобщение по темата направи Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:29, 27.06.2016
Чете се за: 02:47 мин.
По света

От изказването на Дейвид Камерън разбрахме няколко новини. На първо място на този етап няма да се активира член 50-ти от Лисабонския договор. Т. е. утре не очакваме Камерън да информира останалите 27 европейски лидери за резултатите от референдума.

Второ - това ще направи следващият премиер, а оставката на Камерън се очаква на 2 септември. И последното, което стана ясно е, че сега Великобритания ще започне изграждане на стратегия за преговаряне с Брюксел.

Крайната цел е Лондон да може да има достъп до свободния пазар - големият въпрос е как това да стане, без да се подчинява на правилото за свободно движение на хора. Така или иначе от речта на Камерън стана ясно, че за крачка назад не може и да става дума и решението на британци ще бъде уважено.


Дейвид Камерън: Вотът на британците трябва да бъде приет

Първото изявление на Дейвид Камерън пред парламента след референдума започна с шеги. Британският премиер изглеждаше щастлив и спокоен. В началото на речта си той повтори всички свои предупреждения за излизане от Европейския съюз и подчерта, че британците вече виждат част от последствията. Въпреки това Камерън беше категоричен - вотът на британците трябва да бъде приет.

Дейвид Камерън - премиер на Великобритания: Британският народ гласува за излизане от Европейският съюз. Това не е резултатът, който исках нито изходът от вота, който според мен е най-добър за нашата страна. Но няма съмнение за резултата. Разбира се не си връщам думите назад относно рисковете - ще бъде трудно, икономиката ни ще трябва да се приспособява, възникват сложни конституционни въпроси и предстоят предизвикателни нови преговори с Европа. Но искам да бъда ясен - решението на британци трябва да бъде прието и процесът за изпълнението му трябва да започне.

Член 50-ти от Лисабонския договор е единственият законен начин за изпълнение на волята на британците, заяви Камерън и обяви, че на този етап той няма да бъде активиран.

Дейвид Камерън - премиер на Великобритания: През последните дни говорих с канцлера Меркел, президента Оланд и редица европейски лидери. Обсъдихме нуждата да се подготвим за преговори и особено фактът, че британското правителство няма да задейства член 50 на този етап. Преди да направим това трябва да решим какъв вид отношения искаме с Европейския съюз. И това е правото на следващия премиер и кабинет.

След изявлението Камерън беше подложен на кръстосан разпит от депутати в долната камара на парламента. В отговорите си той предложи Обединеното кралство да търси начин да остане част от общия пазар. По-рано Дейвид Камерън събра кабинета, който реши да създаде специален отдел, който да работи по излизането на страната от Европейския съюз. Новият отдел ще работи усилено по реформите, които трябва да се извършат за представянето на предложения и становища на следващия премиер, уточни говорител на Камерън след заседанието.


Говорител на Камерън: Няма да има провеждане на втори референдум!

След правителственото заседание днес говорител на Дейвид Камерън отхвърли възможността за провеждане на втори референдум. Броят на подписалите петицията продължава да расте - над 3 милиона и 600 хиляди души искат втори референдум за членството в Евросъюза, макар че 77 хиляди подписа бяха заличени заради измами.

Оказа се, че онлайн петицията е била хакната и са се появили подписи дори от Ватикана, Антарктида, Северна Корея. Очаква се парламентарна комисия да разгледа подписката другата седмица и да реши дали да организира дебат по нея.

В партията на лейбъристите е в ход преврат, който цели свалянето на нейния лидер Джеръм Корбин. От вчера насам 19 членове на кабинет в сянка се оттеглиха, което принуди Джеръми Корбин да назначи нов екип. За да се възстанови стабилността Борис Джонсън - лидерът на кампанията за излизане от Евросъюза заяви, че трябва да бъдат изградени мостове с привържениците на оставането в европейското семейство.

Борис Джонсън, който е считан за фаворит за следващ премиер, заяви, че Великобритания може да бъде извън Европейския съюз, но ще остане част от общия пазар.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн, който водеше кампания за оставане в съюза, направи първото си изказване и успокои британците, че страната е готова да посрещне последствията от прекратяване на членството.

Джордж Озбърн - министър на финансите на Влеикобритания: Днес искам да уверя британците и световната общност, че Великобритания е готова да посрещне бъдещето от позицията на силния. Това е, защото през последните 6 години правителството и народът работиха усърдно, за да възстановят британската икономика. Ние сме най-силната развита икономика в света, имаме растеж, нивото на безработица е рекордно ниско.

Любопитен факт съобщават днес британските медии - премиерът Дейвид Камерън е изтеглил нов ипотечен заем само 8 дни преди референдумът да се проведе. Заемът е изтеглен точно в деня, в който Джордж Озбърн обяви бюджет в случай на Брекзит и вдигане на данъците.

Този факт повдига въпроса дали Камерън не е знаел предварително за това, което ще последва в денят след вота.

През уикенда в кралството се отчита ръст на расистките изказвания и омразата. Полски граждани са получили обидни листовки, по улиците се появиха графити, а в социалните мрежи е пълно с расистки изказвания срещу чужденците в кралството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След двойките на матурите: Закриват се паралелки
След двойките на матурите: Закриват се паралелки
Безкръвна смяна на клапа на сърце
Безкръвна смяна на клапа на сърце