НОВИНИ

Дейвид Камерън призна за офшорен фонд

Скандалът "Панамагейт" принуди някои политици да влязат в обяснителен режим за участието им - пряко или косвено в офшорни схеми. В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви, Дейвид Камерън призна, че е притежавал акции в офшорен фонд на баща си.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:00, 08.04.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

До снощното му признание се стигна, след като името на баща му беше открито в списъците на клиенти на "Мосак Фонсека". Опозицията във Великобритания обаче обвини Камерън в "лицемерие", тъй като първоначално премиерът категорично отхвърли за връзка с офшорни фирми.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания:
"Със съпругата ми Саманта имахме 5000 акции в доверителния фонд Блеърмор, но ги продадохме в началото на 2010-та година, малко преди да стана премиер. Струваха около 30 хиляди паунда."

Само 2 дни по-рано Камерън отказа да коментира миналото и се придържаше към настоящето си финансово състояние.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания:
"Относно моите лични доходи - нямам дялове във фирми. Получавам заплата като премиер и имам спестявания. Имам и къща, която сега давам под наем. Не участвам в никакви офшорни фирми, скрити фондове, в нищо такова."


;

В понеделник се появи новината, че в продължение на 30 години, бащата на британския премиер - Иън, е укривал данъци, благодарение на офшорна сметка на Бахамите. Говорител на премиера заяви, че това е "личен въпрос". Тогава Камерън категорично отхвърли обвиненията, че той или някой от семейството му, са извършили нещо незаконно.

;

Въпреки, че не обича да говори за произхода си, британският премиер е от заможно семейство - факт, който политическите му опоненти често използват срещу него. Дядо му Юън се е занимавал с борсова търговия. Същата дейност извършва и баща му Иън, който основава и разкрития при Панамагейт холдинг "Блеърмор". Състоянието му се изчислява на £10 млн. паунда, а приживе е декларирал около £3 млн. от наследство. Брат му Александър и сестрите му Таня и Клеър притежават имоти, оценени съответно на 2 и 1 милиона. Дейвид Камерън заяви, че е плащал данъци върху всички свои дивиденти.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Наследих от баща си доста голяма сума пари - около 300 хиляди. Разбира се, не мога да докажа произхода им, защото баща ми вече не е сред нас и няма как да го попитаме. Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно."

Засега няма доказателства за злоупотреби, извършени от семейство Камерън, но според анализатори, намесването на името на премиера в скандала "Панамагейт" може да саботира кампанията за оставане в ЕС, която води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори живот за фонтана на площад Славейков
Втори живот за фонтана на площад "Славейков"
Вера Йоурова: Мониторингът за България ще бъде спрян, когато има резултати
Вера Йоурова: Мониторингът за България ще бъде спрян, когато има резултати