НОВИНИ

Дезинфекцират домашните дворове на свиневъди в Бургаско

Агенцията по безопасност на храните в Бургас започна проверки за унищожаването на прасетата в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси в областта. Паралелно с проверките се извършва обеззаразяване на дворовете, в които досега са отглеждани домашни прасета.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:12, 06.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Карнобатското село Зимен е само на 3 км от свинекомплекса, а проверката показа, че всички стопани са заклали домашните си прасета в срок.

Иван Димитров: Месото, добре че имам приятели, изкупиха го. И сега ще чакам от някой да даде пари, но кой ще е този, не знам.
Стоянка Христова: Няма да е излишно, ако ни дадат нещо, но каквото е, хората да са живи и здрави, другото е лесно.

В селото живеят около стотина души, а поминък няма. Кметът е категоричен, че всички, които са гледали прасета, трябва да бъдат обезщетени.

Тодор Костов, кмет на село Зимен: То си има цена. Колкото струва едно прасе. Както се изкупува едно прасе за клане, така да бъдат обезвъзмездени, защото това е загуба за тях, те нямат вина за тази чума.
Д-р Георги Митев - ОДБХ-Бургас: Тук прасетата не са болни, това е превантивна мярка, за да могат да бъдат предпазени големите свинекомплекси.

Сто и две са населените места, които попадат в 20-километровите зони в районите на трите свинекомплекса в Бургаска област - в селата Зимен, Крумово градище и в Ахелой.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата ТЕЛК в извънобластен град беше открита в Сандански
Първата ТЕЛК в извънобластен град беше открита в Сандански
България ще получи от ЕС близо 3 млн. евро за борба с африканската чума
България ще получи от ЕС близо 3 млн. евро за борба с африканската чума