Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

"Имаме над 10 000 жалби от граждани, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" националният омбудсман Диана Ковачева. Тя обясни, че пътува из страната и се опитва да бъде близо до хората.

от БНТ
преди 3 месеци
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Безводието в Перник

Ковачева каза, че в петък е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да станат решенията за алтернативно водно осигуряване и също така гражданите да бъдат ежедневно информирани за мерките, които се вземат.

Още през месец октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите. Тя е напомнила на министъра, че в цялата страна има проблем с лошото качество на водата. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече кмръсна вода, да се площа по-ниска цена.

Диана Ковачева: Цената на водата трябва да бъде социално поносима, но в същото време качеството й трябва да бъде добро.

Липсата на ефективност на ВиК дружествата и надвишаването на лимитите са сред причините за кризата в Перник, каза омбудсманът.

;

Мръсният въздух в София

В последната година и половина в институцията са направили шест дискусии по темата за мръсния въздух в столицата. Предстои още една през януари.

Диана Ковачева: На първо място е важно гражданите да бъдат информирани тогава, когато въздухът е замърсен. Също така е важно и временните мерки, които съдът определи да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците.

Важно е да има контрол, но е важно и гражданите да са съвестни и да не горят боклуци, каза Ковачева.

;

Въвеждането на системата "Бонус-Малус"

Омбудсманът е на мнение, че има несправедливост при въвеждането на "Бонус-Малус". Изпратена е препоръка до Комисията по финансов надзор. Срокът за обсъждане е удължен.

Диана Ковачева: При тези условия нарушенията, които извършват, ще влизат в тяхното досие.

Това, което е притеснило Ковачева, е фактът, че като че ли добросъвестните водачи не са достатъчно стимулирани.

;

Насилието над жени

Ковачева смята за добри законодателните промени, но е важно да бъдат направени и още промени по отношение на насилието над жени.

Диана Ковачева: Над две жени на месец губят живота си в резултат на домашно насилие.

Няма достатъчно кризисни центрове у нас. Според Ковачева те би следвало да са поне 28.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени