Петима души пострадаха при верижна катастрофа, след като за пореден път дим от сметището в Ихтиман и падналата мъгла ограничиха видимостта по АМ "Тракия". Инцидентът стана рано тази сутрин и предизвика километрични колони на магистралата. На този фон шофьори сигнализират, че проблемът със задимяването на тази отсечка не е нов и се корени в сметището на Ихтиман. От еко министерството заявиха, че не е установено наднормено замърсяване на въздуха край сметището и няма опасност за хората в близките населени места.

Сигналът за верижната катастрофа е получен минути преди 5 ч сутринта. Заради нулева видимост на пътя се удрят един камион и пет коли.

Старши комисар Николай Спасов, директор на ОДМВР - София: Пострадали са пет човека. Трима по-тежко. Двама са обработени на място и са освободени.

До обяд движението по магистралата остана затруднено, образуваха се и километрични задръствания.

Движението по АМ "Тракия" край Ихтиман е възстановено

Движението по АМ "Тракия" край Ихтиман е възстановено

Верижна катастрофа затвори тази сутрин магистрала "Тракия" край Ихтиман. Петима са ранени след удар между 6 автомобила. Причината за катастрофата е н...

Причината за катастрофата - гъста мъгла в комбинация с дим от сметището в Ихтиман. Според шофьори задимяването в района не е прецедент, а саждите замърсявали дори стъклата на автомобилите. Миналата година на същото място в рамките на минута при верижна катастрофа на 40 коли пострадаха 30 души. От МВР твърдят, че след инцидента на пътя има повече предупредителни знаци.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Предварителните мерки за намаляване на скоростта не допуснаха човешка жертва. Карайте внимателно, критичен е участъкът, преминете го и останете живи.


Не е установено наднормено замърсяване на въздуха край сметището в Ихтиман

Не е установено наднормено замърсяване на въздуха край сметището в Ихтиман

Експерти от РИОСВ - София следят на място ситуацията при горящото депо за битови отпадъци край Ихтиман. Не са установени превишения в нормите за качес...

Сметището е затворено през 2016 г., но според кмета на Ихтиман все още е проблемно. Причината - процесите на гниене продължават и има случаи на самозапалване. От общината твърдят, че последният голям пожар е бил през юли миналата година.

Калоян Илиев, кмет на Ихтиман: Има доста хора, които ходят и събират отпадъци, метали, пластмаси, палят, горят. Може би и те са подпомогнали вчерашното запалване на сметището.
Гл.комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Аз предлагам да бягаме от внушението, че сметището е основната причина за пътно-транспортното произшествие.Всяка по-ниска точка в района, започвайки от Вакарел до Ихтиман, е пълна с мъгла, а не с дим.

От общината заявиха, че има одобрен проект в МОСВ за рекултивация на сметището, чака се обаче финансиране. Дотогава една от идеите на МВР е при лоша видимост движението да се пренасочва през обходни маршрути.