НОВИНИ

Дим от сметището край Ихтиман предизвика верижна катастрофа с петима ранени

Петима души пострадаха при верижна катастрофа, след като за пореден път дим от сметището в Ихтиман и падналата мъгла ограничиха видимостта по АМ "Тракия". Инцидентът стана рано тази сутрин и предизвика километрични колони на магистралата. На този фон шофьори сигнализират, че проблемът със задимяването на тази отсечка не е нов и се корени в сметището на Ихтиман. От еко министерството заявиха, че не е установено наднормено замърсяване на въздуха край сметището и няма опасност за хората в близките населени места.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Тереза Ставрева
18:08, 09.10.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Сигналът за верижната катастрофа е получен минути преди 5 ч сутринта. Заради нулева видимост на пътя се удрят един камион и пет коли.

Старши комисар Николай Спасов, директор на ОДМВР - София: Пострадали са пет човека. Трима по-тежко. Двама са обработени на място и са освободени.

До обяд движението по магистралата остана затруднено, образуваха се и километрични задръствания.

;

Причината за катастрофата - гъста мъгла в комбинация с дим от сметището в Ихтиман. Според шофьори задимяването в района не е прецедент, а саждите замърсявали дори стъклата на автомобилите. Миналата година на същото място в рамките на минута при верижна катастрофа на 40 коли пострадаха 30 души. От МВР твърдят, че след инцидента на пътя има повече предупредителни знаци.

Гл. комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Предварителните мерки за намаляване на скоростта не допуснаха човешка жертва. Карайте внимателно, критичен е участъкът, преминете го и останете живи.


;

Сметището е затворено през 2016 г., но според кмета на Ихтиман все още е проблемно. Причината - процесите на гниене продължават и има случаи на самозапалване. От общината твърдят, че последният голям пожар е бил през юли миналата година.

Калоян Илиев, кмет на Ихтиман: Има доста хора, които ходят и събират отпадъци, метали, пластмаси, палят, горят. Може би и те са подпомогнали вчерашното запалване на сметището.
Гл.комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Аз предлагам да бягаме от внушението, че сметището е основната причина за пътно-транспортното произшествие.Всяка по-ниска точка в района, започвайки от Вакарел до Ихтиман, е пълна с мъгла, а не с дим.

От общината заявиха, че има одобрен проект в МОСВ за рекултивация на сметището, чака се обаче финансиране. Дотогава една от идеите на МВР е при лоша видимост движението да се пренасочва през обходни маршрути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японски милиардер ще лети до Луната
Японски милиардер ще лети до Луната
Президентът Радев: Бюджетнят излишък да се харчи след обществен дебат
Президентът Радев: Бюджетнят излишък да се харчи след обществен дебат