НОВИНИ

Димитър Делчев, ДБГ: Има политически натиск за увеличаването на цената на водата

Готвеното повишение на цената на водата и по-конкретно увеличението на цената в Шумен коментира в "Още от деня" по БНТ Димитър Делчев от ДБГ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 19.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От ДБГ са обсъдили темата на среща с председателя на КЕВР Иван Иванов и са поискали цената на водата да остане същата.

По думите на Делчев проблемът се състои в това, че инвестиционната програма, сочена като основна причина за повишението на цената, не се изпълнява, а средствата, по думите му, "потъват в корупция по ВиК- дружествата".

Димитър Делчев, председател на ДБГ: Водата в Шумен се увеличи с 10 ст. миналата година и стана най-скъпата вода в България. От една година, хората в Шумен плащат по десет стотинки повече на куб. м, което вече са милиони, а само 50% от инвестиционните програми са изпълнени.

ВиК дружествата са нереформирани, зле управлявани, с корумпирани ръководства и те не изпълняват инвестиционните програми, с цел намаляване на загубите по трасето. Контролът се осъществява на три години, което е недостатъчно, смята още той.

По думите му в Шумен, където водата е най-скъпа в България, загубите по мрежата достигат до 90%.

Димитър Делчев е категоричен, че има политически натиск с решението за увеличаването на цената на водата.

Димитър Делчев, председател на ДБГ: И КЕВР, и всички останали регулаторни органи получават много силен политически натиск отгоре, и това ни кара да се притесняваме, защото това трябва да са независими органи.

По думите му липсата на решителни действия на КЕВР да намалят цената на водата в крайна сметка удря върху тях, защото местната власт си измива ръцете с тях. Така те са между чука и наковалнята и единственият шанс, който КЕВР има в тази ситуация, е да не увеличава цената на водата, смята председателят на ДБГ.

Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Електронни изненади
ДРУГИТЕ новини: Електронни изненади
Военен експерт: Проблемите около Косово - Сърбия и Русия - Украйна се изострят
Военен експерт: Проблемите около Косово - Сърбия и Русия - Украйна се изострят