НОВИНИ

Димитър Манолов: Административно определяне на цени е обречено на провал

Цената на газа години наред беше понижавана в рамките на тези геополитически игри, които си играят. Друг е въпросът, че аз никога не можах да разбера откъде-накъде цената на газа ще е функция на цената на нефта. Това заяви в студиото на "Още от деня" председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му е можело КЕВР да направи изпреварващо поскъпване, за да не се стига до драстично повишение на цената сега.

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 28.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Той предупреди за състоянието, в което се намират ТЕЦ-овете, разпределението на студения резерв от последните седмици и че "при две седмици на минус 20° и енергетиката ни си е заминала".

Манолов критикува идеята търговските вериги да не продават с надценка хляба, тъй като те могат да избият тази печалба от други места, но кварталният магазин за хляб не може.

Димитър Манолов: В пазарна икономика всички опити за административно определяне на цени на потребителски стоки са обречени изначално на провал. Сигурно звучи добре, но ако питате Владислав Горанов, той ще ви каже, че тази система не може да се администрира. Този контрол не може да се случи".

По думите му КТ "Подкрепа" отдавна предлага идеята за диференцирана ставка за ДДС върху определени продукти от първа необходимост, учебници, печатни издания и др. и изтъкна, че има много страни, в които процентът върху тези стоки е нула.

Вижте и още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Европейската нощ на учените
Започва Европейската нощ на учените
Променят плана за Витоша, за да бъдат подменени лифтовете
Променят плана за Витоша, за да бъдат подменени лифтовете