НОВИНИ

Димитър Желязков остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави Димитър Желязков в ареста. Заседанието беше отложено с няколко часа заради искане на адвоката да бъде извършен медицински преглед на Митьо Очите, и за да има време да се запознае с материалите по делото. Димитър Желязков вчера беше екстрадиран от Турция, където беше задържан преди повече от 6 месеца.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:55, 16.02.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Съдът прие, че прокуратурата на този етап е събрала достатъчно доказателства, за да се предположи, че Димитър Желязков е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Също така според съда има опасност, ако Димитър Желязков е на свобода, да извърши и друго престъпление, тъй като тези, в които е обвинен, са извършени в условията на опасен рецидив, след като той вече е излежал една присъда.

Съдът обаче не се съгласи с тезата на прокуратурата, че има опасност Димитър Желязков да се укрие. В решението си дори подчерта, че според материалите по делото, в началото на август Митьо Очите е заминал в Турция на лечение, а не да се укрие от наказателно престъпление.

Адвокатът му коментира, че обвиненията са абстрактни, а Димитър Желязков, че дори не ги разбира.

Димитър Желязков, обвиняем за ръководство на организирана престъпна група: Звучи несериозно това обвинение. Дори сега разбрах, че обвиняват и дъщеря ми. Как може, тя е майка. Преди 6 месеца роди.
БНТ: В какво обвиняват дъщеря ви?
Димитър Желязков: Ами, във... не знам, прокуратурата да ви каже. За слухове. Има такива хванати, задържани и ги карат да лъжат. Питайте прокуратурата, ето я.
;

Прокуратурата се позова на редица свидетелски показания, според които дъщерята на Димитър Желязков е рекетирала продавачи на царевица по плажа на Слънчев бряг, Митьо Очите пък е принуждавал траурните агенции в региона да му плащат по 150 лв. за всяко едно погребение, а заедно с Пейко Янков, общински съветник от Несебър, са принуждавали собственици на хотели от Слънчев бряг да им прехвърлят собствеността си и освен това са организирали разпространение на наркотици.

Калин Близнаков, прокурор: Извършване на палежи, разпространение на наркотици, нанасяне на тежки и средни телесни повреди, т.е. на побоища на лица, които не желаят да влязат в подчинение на групата. Искал е да работят за групата определени, конкретни лица - дилъри. Както и най-вече има обвинения, на които акцентираме за изнудване, именно за заплащане на "такса спокойствие" от търговци на територията на град Бургас, Слънчев бряг и град Ямбол.

С аргументи за влошено здравословно състояние и 96% неработоспособност, според решение на ТЕЛК, защитата на Димитър Желязков ще обжалва това решение пред Административния специализиран наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан
Няма изтичане на газ след дерайлирането на товарния влак, превозващ пропан-бутан
Увеличава се броят на заразените с морбили в област Благоевград
Увеличава се броят на заразените с морбили в област Благоевград