НОВИНИ

Димов: Ще опитаме да договорим разделно събиране на отпадъците по плажовете

Това, което ще се опитаме заедно с министерството на туризма, с министър Ангелкова да направим тази година е да започнем разделно събиране на пластмасовите отпадъци - да го договорим това заедно с концесионерите. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването "Още от деня" по повод чистотата на плажовете и поддръжката им.

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 02.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Предприятията, които събират разделно, да имат грижата да събират тези пластмаси отделно, защото това е един от най-сериозните замърсители - пластмасата по българското Черноморие и не само по него, коментира министър Димов.

Министърът коментира и темата за мръсния въздух.

Има решения, които трябва да бъдат на европейско ниво и които ще бъдат преговаряни, в момента, в който България престане да бъде председател на Съвета на Европа, доколкото в момента ние не можем да изразяваме национална позиция, но имаме, имаме национални рамки, които са в процес. В много напреднала фаза е Законът за чистотата на атмосферния въздух, който ще предвиди ограничаването на пазара на твърди горива с определено съдържание на сяра и пепел.

Той обясни, че от гледна точна на автомобилния транспорт също са предприели промени - електромобилите да имат нулева екологична такса, даде за пример той.

При всички положения решаването на проблема е дълъг процес и не може да се очаква в рамките на месец или година, коментира министър Димов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското Външно министерство препоръчва да не се пътува до Армения
Българското Външно министерство препоръчва да не се пътува до Армения
Цвета Караянчева: Опозицията казва само отрицателните неща
Цвета Караянчева: Опозицията казва само отрицателните неща