НОВИНИ

Дипломатическата криза между Турция и Холандия се задълбочава

Дипломатическа криза между Турция и Холандия. Разривът последва отказът на холандските власти да допуснат в страната двама турски министри, за да проведат срещи с избирателите за референдума за президентска република. Протести избухнаха както пред консулството на Турция в Холандия, така и пред холандските дипломатически мисии в Турция. Властите в Анкара поискаха извинение и заплашиха с драстични последствия, а холандските от своя страна обявиха, че действията на Турция са неприемливи и ще търсят деескалация на напрежението.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 12.03.2017
Чете се за: 01:43 мин.
По света

След забраната за кацане на самолета на турския външен министър, друг член на турския кабинет успя да влезе в Холандия не по въздух, а по земя. Министърката на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая пристига с автомобил през германската граница, но ѝ е отказан достъп до турското консулство в Ротердам и е ескортирана обратно като нежелан чужденец. След връщането си в Истанбул тя се оплака от грубо отношение.

Фатма Бетюл Саян Кая - министър на семейството и социалната политика на Турция: Бяхме третирани нечовешки. В Холандия, Холандия - държавата, която говори за свобода и демокрация. Нашият заместник посланик беше задържан. 5-ма души, собствените ми охранители и консултанти, бяха задържани. Стояхме час и половина на границата с Германия, държаха се много грубо с нас."

Версията на холандските власти е различна.

Ахмед Абуталеб - кмет на Ротердам: "Всичко започна с позорна измама на генералния консул. Питахме го изрично дали очаква някой, но той ни излъга директно и в същото време се обади по телефона на хората да дойдат, защото министърката ще пристигне."

Стотици се събраха пред консулството на Турция в Ротердам за да протестират срещу отказа за достъп на турската министърка. Протестът прерасна в безредици, при които бяха ранени 7 души, в това число и един служител на реда, а полицията използва водни струи, за да разпръсне множеството.

Турската държавна телевизия разпространи видеокадри от извършените арести и съобщава, че има задържани турски журналисти.

Ситуацията пред холандските дипломатически мисии в Турция е подобна. И там се събраха стотици демонстранти. Холандското знаме на консулството в Истанбул беше свалено и заменено с турския флаг. Размяната на реплики между Анкара и Хага продължава. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поиска извинение, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, след като вчера нарече холандците фашисти, днес отправи заплаха.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "С последните събития Западът показа истинското си лице. Когато всичко започна казах, че това са остатъци от фашизма, казах нацизъм. Мислех, че с нацизмa е свършено. Ако жертвате Турция заради изборите в сряда, ще си платите цената. Европа се обръща към расизма. Какъв е този расизъм, сепаратизъм, дискриминация. Къде е ЕС?"

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че ще се опита да деескалира конфликта с Турция.

Марк Рюте - премиер на Холандия: "В момента с Турция сме в грешна ситуация. Помолихме министъра да не идва, заради напрежението, което очаквахме в Ротердам и защото не бихме искали подобна визита - посещение на турски министър при холандски граждани, за да говори за турски референдум, но той все пак дойде."

Управляващите в Холандия са изправени пред огромно изборно предизвикателство в сряда от страна на антиислямистката Партия на свободата на Геерт Вилдерс. И други държави забраниха провеждането на турски митинги - Германия, Австрия, Швейцария.

Днес обаче, властите в източния френски град Мец позволиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да агитира за конституционна реформа. За да превърне Турция в президентска република и да разшири правомощията си Ердоган има нужда от гласовете на турците, живеещи зад граница. В Европа те са 5 милиона и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5: Най-предпочитани места за спортуване на открито във Варна
Топ 5: Най-предпочитани места за спортуване на открито във Варна
С доброта да нахраниш нуждаещите се
С доброта да нахраниш нуждаещите се