НОВИНИ

3 000 се събраха на София Прайд

Осемнайсет дипломатически мисии и Върховния комисариат на ООН за бежанците подкрепят Десетото мирно шествие на София Прайд. След като мина по софийските улици, шествието е в Княжевската градина. На метри от него беше обявено и друго събитие на националисти и футболни агитки, които и този път се опитаха да се конфронтират с прайда.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:43, 10.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Делят ги 10 метра стена от тежко въоръжени полицаи. От едната страна са в черно и са активирани от омраза, от другата страна огряват цветовете на дъгата, на множество събрано от любов. За десета поредна година прайдът беше притиснат от агитки, мотивирани от крайна нетърпимост към различната част от нашето общество. И за десети път са илюстрация на всички онези предразсъдъци и агресия, срещу които се бори прайда.

Моника Писанкънева - фондация Билитис, съорганизатор на София Прайд - Точно липсата на подкрепа от институциите доведе до нестихваща анти-прайд агресия. Ако тук бяха кмета, министър-председателя, вероятно антипрайд демонстрация нямаше да има.

Празник на разнообразието, тази година прайда избра за свой символ кукерските маски. Заради силата им да прогонват злите духове.

Мария Чернева - Какви духове гоните?
Симеон Василев - фондация GLAS, съорганизатор на София Прайд - Гоним злите духове на омраза и хомофобия от българското общество.
Моника Писанкънева -
- В символа на кукерската маска има потенциал да бъде разчупен стереотипа и да помогне на хората да променят мисленето си.
участничка - В България имаме нужда от подобни паради и те трябва да бъдат по-чести имаме нужда и от промени в законодателството.

18 дипломатически представителства подкрепиха прайда и потвърдиха ангажиментите си към ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права и равенството. Изглежда нелегитимна цел за българските институции, които за 10-та поредна година не подкрепиха правозащитното шествие. Сигурен знак, усилията гей прайда трябва да продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва фестивалът Opera Open 2017 в Пловдив
Започва фестивалът "Opera Open 2017" в Пловдив
Ден на бащата в Националния военноисторически музей в София
Ден на бащата в Националния военноисторически музей в София