НОВИНИ

Дипломатически скандал между Белград и Скопие

Напрежението между Сърбия и Македония не стихва след съобщенията за шпионска намеса в отношенията им. „Приятелите така не правят“, заяви външният министър на Сърбия Ивица Дачич. Белград обвинява Скопие в неразрешена дейност спрямо сръбските дипломати. Двете страни все пак предвиждат скорошен контакт на най-високо ниво.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:43, 22.08.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Изтеглянето на целия дипломатически състав на сръбското посолство от Скопие е послание, че Белрад знае какво е договаряло и какво е договорило правителството на Македония и какво се очаква да се случи.

Това заяви днес сръбският външен министър Ивица Дачич по една от частните белградски телевизии. И предупреди: „Приятелите така не постъпват!“

Официално продължава да е мистерия коя точно трета страна е участвала в шпионажа срещу Сърбия, както заявиха вчера и Дачич, и президентът Александър Вучич. И точно какво се е превърнало в повод за спешната евакуация на сръбските дипломати и увеличаването на мерките за сигурност около посолството на Сърбия в Македония.

Скопският вестник „Свободен печат“ излезе днес с полушеговито челно заглавие: „Веднъж и ние да ги шпионираме!“. Изданията в Белград подеха тона на властите с различни нюанси на обида. И с догадки, че помощ за шпионажа срещу Сърбия Македония е получила от Съединените щати, както и констатацията, че двустранните отношения са във все по-дълбока криза, откакто на власт в Скопие вече не са ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски.

От македонското правителство съобщиха, че проблемът със Сърбия не е на вниманието на министрите на днешното им заседание. Утре обаче се очаква телефонен разговор между премиера Зоран Заев и сръбския президент Вучич. Отделно се планира да си говорят и външните министри - Никола Димитров и Дачич.

Така Белград и Скопие поне изпълняват обещанията си да се стремят към запазване на приятелството, въпреки всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста мъжа, който застреля жена си
Оставиха в ареста мъжа, който застреля жена си
Ще се разреши ли проблемът с боклука в Панчарево и Кокаляне
Ще се разреши ли проблемът с боклука в Панчарево и Кокаляне