НОВИНИ

Дипломатически совалки след британското "сбогом" на ЕС

Утре лидерите на страните-членки на Европейския съюз се събират на първата си среща на върха след референдума във Великобритания. В подготовка за ключовите разговори се проведоха серия от срещи в няколко европейски столици. Доналд Туск, Франсоа Оланд и Матео Ренци са в Берлин по покана на канцлера Меркел. Първите дипломати на Франция и Германия се срещнаха с Вишеградската четворка в Прага. Заговори се за германско-френска идея за създаване на тесен политически съюз в Европа, който в медиите бързо получи прозвището "супердържава". Подробностите от кореспондента ни в Брюксел Владислав Велев.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Владислав Велев
21:12, 27.06.2016
Чете се за: 01:41 мин.
По света


Берлин

Франсоа Оланд и Доналд Туск, Ангела Меркел и отново Туск, германски и френски външни министри с Вишеградската 4-ка - дипломатическите совалки след решението на Великобритания да се разведе с ЕС са в разгара си.

Очаквано Германия и Франция попаднаха в центъра на преговорите. Париж подкрепи идеята за по-бързо задействане на процедурата по напускане на ЕС, докато от Берлин и по-конкретно от канцлера Меркел се чу призив за "изчакване".


Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Реалността е такава - мнозинството от британските граждани пожела да напусне ЕС. Очаквам в даден момент Великобритания да подаде официално предупреждение, за задействане на член 50. Нямам за цел нито да забързам, нито да забавя този процес - моята работа е в момента, в който бъдем уведомени, да направя необходимото.
Нека да бъде ясно - не може да има каквито и да е неофициални преговори, докато Лондон не подаде заявление за напускане. И още нещо - останалите 27 страни-членки трябва да останат заедно, да бъдат още по-сплотени. Това е единствената ни алтернатива. "

Разминаването във виждането за това кога точно Великобритания трябва да напусне обаче не попречиха на Германия и Франция да заявят, че са единни в позицията си. Твърденията, че има идея за създаване на германско-френска "супердъжава", обаче не получиха официално потвърждение или опровержение нито от Меркел, нито от Оланд.

;

Прага

В съвместна декларация, френският външен министър Жан-Марк Еро и германския му колега Щайнмайер призоваха за засилване на политическата интеграция в рамките на Европа. И докато в Берлин текат преговори между най-големите държави в евросъюза и Доналд Туск, в Прага също тече активна дипломация.

Лондон трябва да задейства процедурите по член 50 в най-кратки срокове - това е посланието, което идва от чешката столица, след срещата на Вишеградската четворка, Щайнмайер и Еро. Намекът за т.нар. "супердъжава" обаче не беше посрещнат добре от всички.


Лубомир Заоралек, министър на външните работи на Чехия:
Великобритания реши да напусне. Това е сериозна ситуация, и както казах в началото - ние съжаляваме. Но от друга страна сме убедени, че тази стъпка не бива да спира бъдещото развитие на Европейския съюз... Лош отговор би била прибързана интеграция след това, което видяхме, или просто да се преструваме, че нищо не се е случило.

Витолд Вашчиковски, външен министър на Полша: Създаването на съюз, в рамките на вече съществуващия ЕС, не е основа за обединение, а напротив - за разединение на общността. Това би означавало останалите 27 страни-членки да се превърнат във фасада на една малка група от държави, част от еврозоната.

;

След проведените срещи Ангела Меркел и Франсоа Оланд коментираха процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Берлин, Рим и Париж се противопоставят на започването на преговори след британския референдум, докато Лондон не подаде иск за излизане от Европейския съюз. Германия, Франция, и Италия имат намерение да предложат на другите страни от съюза нов импулс на европейския проект в областите на отбраната и икономиката.
Франсоа Оланд, президент на Франция: Нямаме време за губене - нито за преговори с Великобритания и търсене на подходящ начин за справяне с въпроса за излизането им от ЕС, нито за опити за даване на "тласък" на съюза.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солени цени по българските плажове
Солени цени по българските плажове
Закриват 22 професионални паралелки във Варна
Закриват 22 професионални паралелки във Варна