НОВИНИ

Дипломатическият прочит на посещението на Доналд Туск у нас

Дипломатическият прочит на посещението на председателя на Европейският съвет Доналд Туск у нас е доста интересен, коментира Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 04.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Туск посещава 4 държави от региона в рамките на три дни, но посещението в България изпъква. Темите, без да бъдат официално обявявани, изглеждат ясни от гледна точка на процесите в ЕС.

Става дума за бъдещето на ЕС, очаква се да стане дума за Брекзит. Може би най-динамичната част от преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще бъдат по време на българското председателство. Очевидно не може да се подмине и въпросът за очакванията от българското председателство на ЕС. И не на последно място самата програма предвижда един акцент, който е свързан със защита на сигурността в конкретния случай на външните граници на ЕС. България като външна граница естествена роля.

ЕС е доста притеснен в последно време от нестабилността в Западните Балкани и затова се опитва отново да покаже на Западните Балкани, че те не са забравени.

През последните месеци България направи заявка, че отново има външна политика. А надеждата е, че България ще има външна политика, а не външни политики. Основание за тази надежда на Любомир Кючуков му дават и обстоятелствата, че България започна публично да заявява своите интереси и да аргументира позиции от средата на миналата година и тази тенденция продължава.

В "Денят започва" Любомир Кючуков коментира и атентата в Санкт Петербург. Според него крайната цел на атака като тази е разделение на европейските общества.

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения: Атентатът каза нещо на целия свят - никой не може да се чувства защитен. Първите съобщения показват, че отново става дума за тероризъм, свързан с радикалния ислям. И пренасянето на битката на територията на Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горските стопанства в Провадия и Цонево подариха дръвчета на  ученици
Горските стопанства в Провадия и Цонево подариха дръвчета на ученици
Метрото в Санкт Петербург изцяло е възобновило работа след атентата
Метрото в Санкт Петербург изцяло е възобновило работа след атентата