НОВИНИ

Директорът на Фронтекс призова да се засили експулсирането на мигранти от Европа

Европейските държави трябва да засилят експулсирането на чужденци с неуреден статут, иначе проблемът с мигрантите няма да бъде разрешен. Такова мнение заяви директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс).Фабрис Леджери настоява Европа да отправи ясно послание, което да пресече опитите за нелегално оставане на Стария континент в очакване на нов статут.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:33, 24.08.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
Ако продължаваме така, изпращаме косвено послание на потенциалните мигранти: опитвайте на всяка цена да влезете в Европа, тъй като дори да ви хванат, имате всички шансове да останете.

Думите си Леджери подкрепя със статистика: въпреки че броят на незаконните влизания в Европа е спаднал на „около 75 000“ тази година срещу 1,2 млн. през 2015 г., броят на мигрантите, които са незаконно на европейска земя, „не спира да нараства“, като през последната година са експулсирани 151 000 души при 204 700 незаконни влизания.

;

Ръководителят на Фронтекс призова също държавите да хармонизират правилата и процедурите си за експулсиране, което предполага решение за експулсиране, взето от държава в Шенген, да може да бъде приложено в друга, ако чужденецът междувременно е преминал от държава в държава.

;

Изгонването на нелегалните мигранти едва ли представлява трайно решение. Забавянето в центровете за временно настаняване край Мароко - също. Примерът от последните дни е красноречив. Опитите за прескачане на оградата и трикратното надвишаване на броя на настанените мигранти в испанските анклави в Северна Африка пораждат агресия. По всичко личи, че в процеса за трайно овладяване на ситуацията европейските страни трябва да се разберат не само помежду си, но и да постигнат споразумение с мароканските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата няма да образува дело срещу министъра на туризма
Спецпрокуратурата няма да образува дело срещу министъра на туризма
Калашников подготвя руски конкурент на Тесла
"Калашников" подготвя руски конкурент на "Тесла"