НОВИНИ

Директорът на Интерпол е задържан от китайките власти за закононарушения

Обрат по случая с изчезналия директор на Интерпол. Мън Хунвей се оказа задържан от китайските власти, за да бъде разпитан за предполагаеми нарушения на закона. Шефът на Интерпол беше в неизвестност от 25 септември, а съпругата му беше поставена под полицейска закрила.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:08, 07.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
директорът интерпол задържан китайките власти закононарушения

Дни, в които целият свят си задаваше въпроса - как е възможно шефът на влиятелна организация като Интерпол просто да изчезне? Версиите за възможните причини бяха много и с привкус на шпионски филм. Истината се оказа друга - обвинение в нарушаване на закона, макар и все още неясно какво.

Мистерията се разплете след съобщение на китайската Централна комисия за дисциплинарна инспекция. Минути, след като Мън Хунвей е кацнал в Китай, той е задържан за разпит.

Часове по-рано, съпругата му направи емоционален апел към тези, които имат информация къде е той.

Грейс Менг, съпруга: Моят обичан съпруг е в неизвестност. Директорът на Интерпол. Това е въпрос от огромна значимост за международната общност. Моля се този случай да има справедлив край.

Малко преди да изчезне, Хунвей й написал да очаква новини от него. След това й изпратил картинка на нож - според нея знак, че е в опасност.

;

В рамките на антикорупционна кампания на китайския президент Си Цзинпин, случаите на мистериозни изчезнали хора зачестиха. Все още не е ясно в какво точно е обвинен директорът на Интерпол, а от организацията настояха Пекин да даде обяснения по случая.

40-годишният Мън Хунвей е заместник-министър на обществената сигурност на Китай. През ноември 2016 г. става първия китаец начело на Интерпол, а мандатът му изтича през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​20 души загинаха при катастрофа в щата Ню Йорк
​20 души загинаха при катастрофа в щата Ню Йорк
Човешки пирамиди в Каталуния
"Човешки пирамиди" в Каталуния