НОВИНИ

Директорът на "Мосфилм" пред БНТ за любовта и българското кино

Специален гост на международния филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна е генералният директор на киноконцерна "Мосфилм", режисьорът Карен Шахназаров. Той пристигна само за един ден в морския град, където не е идвал от времената на Съветския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 25.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

На официалното откриване на фестивала беше показан филма "Анна Каренина. Историята на Вронски", чийто режисьор е Карен Шахназаров. Той признава, че няма подробни впечатления от съвременното българско кино.

Карен Шахназаров, режисьор: За съжаление, почти не поддържаме връзки в последните години. Мисля, че и в България за съвременното руско кино се знае малко. Да се надяваме, че след това мое участие ще започнем отново да градим връзки с българските кинематографисти.

Любовта и вярата са понятия, които могат да бъдат осъзнати в тяхното развитие, казва Карен Шахназаров.

Карен Шахназаров, режисьор: Любовта е в основата в човешките отношения. Всичко останало - политиката, изкуството, всичко произтича от тях. Това е и една от причините да реша да филмирам "Анна Каренина". Мисля, че никой по-добре от Толстой не е писал за любовта като процес, като сложните взаимоотношения, които следват от него. И едва ли някой друг след него ще напише. В моята биография има много различни филми, но такъв филм нямаше, затова реших да го направя.

Задаваме и въпрос как Карен Шахназаров гледа на слогана на фестивала Любовта е лудост.

Карен Шахназаров, режисьор: Бих казал - в любовта има и лудост. Защото любовта може да премине през различни състояния, а лудостта е една от част от това всеобхващащо човешко чувство.

В програмата на 25-ото издание на фестивала "Любовта е лудост" са включени близо 100 филмови заглавия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо един мюсюлмански празник удължи ваканциите на някои деца в Белгия?
Защо един мюсюлмански празник удължи ваканциите на някои деца в Белгия?
Едри животни застрашават движението на Околовръстното шосе на София
Едри животни застрашават движението на Околовръстното шосе на София