НОВИНИ

​Директорът на ОП "Наука и образование" също бил заплашван от Ангел Ангелов

Директорът на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж " Кирил Гератлиев също е бил заплашван от Ангел Ангелов, който и в момента е експерт в Агенцията. Според Гератлиев причината за заплахите било разкритието, че Ангелов изнася конфиденциална информация за европроекти. Дали да уволни Ангел Ангелов, Кирил Гератлиев ще реши след разговор с него.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:18, 31.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Според Кирил Гератлиев всичко започнало на 29 ноември 2018 г.. На заседание на Комитета за наблюдение на програмата станало ясно, че представителят на Съюза за стопанска инициатива Иво Костов притежава непублична информация за европроекти.

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма" Наука и образование за интелигентен растеж": Очевидно има данни за това, че се действа и се злоупотребява, когато някой е вътре в администрацията и работи в колаборация с някой отвън. Аз не мога да дам повече детайли как.

Според Гератлиев 12 души от Агенцията са имали достъп до изтеклия файл. Финансови щети нямало, но заради потенциален конфликт на интереси, Гератлиев се насочил към експерта, оценяващ проекти - Ангел Ангелов. Предприел мерки като го изолирал от управлението на проектите и го преместил в друг кабинет.

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж": Той дойде при мен притеснен и в самия кабинет ме заплаши.

Какво ви каза?

- Ще срути Оперативната програма, ще срути Изпълнителната агенция, такъв род заплахи.

Първоначално Кирил Гератлиев приел всичко за празни думи. Решил да реагира чак когато на 18 януари се прибрал от командировка и намерил колата си със срязани гуми. Подредил фактите и решил, че е дело на Ангелов. Подал сигнал в полицията и доклад до министър Красимир Вълчев.

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж": Подозирам, че и аз съм записван, но няма от какво да се притеснявам. Всичко, което се случва в Агенцията, се проверява по няколко пъти, на няколко различни нива.

Гератлиев каза още, че Ангелов е назначен с конкурс в Министерството през октомври 2016 година от тогавашния министър Меглена Кунева. Той го наследил като служител от Главна дирекция "Структурни фондове" след създаването на самостоятелната Агенция за оперативната програма. Колкото до това ще бъде ли уволнен Ангелов...

Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж": Какво решение съм взел аз няма как да го споделя с вас в момента, аз трябва да седна първо да поговоря с г-н Ангелов, този разговор трябва да се случи между мен и него, аз съм неговия работодател.

В момента Ангел Ангелов не е на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Новият закон за горивата не е отложен
Валери Симеонов: Новият закон за горивата не е отложен
Отстранени са техническите затруднения с купуването на електронни винетки
Отстранени са техническите затруднения с купуването на електронни винетки