НОВИНИ

Директорът на Планинската спасителна служба: Имаме нужда от въздушна линейка

Каква е равносметката след лятото, кои са най-важните препоръки към туристите преди началото на зимния сезон и от какво имат нужда българските спасители - гост с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 30.09.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Над 90 спасителни акции са проведени през лятото, което е доста сериозен брой, подчерта Нешев. Наблюдаваме, че се случват много нови неща в района на отряда на Сандански, южните части на Пирин. Традиционно, ситуации имаме и в района на Рилските езера, над Банско, Добринище, Стара планина, обясни планинският спасител.

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК: Основните причини за инциденти са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности. Много често се излиза във високите части на планините с леко облекло. Едно рязко разваляне на времето също трябва да се има в предвид. Осветлението е задължително, телефонът трябва да е добре зареден.

През нощта по-опасното е, че нямаме много добра видимост, дали се променя нещо в терена, особено през зимата, предупреди Нешев.

Директор на Планинската спасителна служба към БЧК подчерта, че има спешна нужда от въздушна линейка за спасителни акции, тъй като в момента службата няма възможност за използване на хеликоптер.

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК: Липсата на хеликоптер определено ни пречи и ни тежи, имаме нужда от въздушна линейка. Това е изключително тежко и за нас като спасители, тъй като времето за оказване на помощ на пострадалия е много важно.

В Планинската спасителна служба има над 530 човека правоспособни планински спасители, от тях само 46 са щатни, които осигуряват денонощните дежурства, всички останали са доброволци. Липсва ни закон за доброволчеството, категоричен е Нешев.

На финала на разговора той препоръча на туристите преди да излязат в планината, задължително да потърсят информация, да се обаждат, да попитат какви са условията и да вземат предпазни мерки.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Кунчев: Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината
Д-р Кунчев: Най-удачното време за имунизация е от октомври до края на годината
Национален траур във Франция по повод кончината на Жак Ширак
Национален траур във Франция по повод кончината на Жак Ширак