НОВИНИ

Дискриминация ли са работещите учени?

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала по наредбата, приета от служебния кабинет на Огнян Герджиков, която забранява задочната форма на обучение по право. Основният аргумент на комисията е конституционно гарантираното право на всеки за равенство пред закона. Според автора на доклада Орлин Колев наредбата нарушава равенството в третирането, а оттам и антидискриминационното законодателство.

Явор Симов
от Явор Симов
20:40, 29.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според приетата от служебния кабинет наредба, която трябва да влезе в сила от септември тази година, специалността право може да се изучава само в редовна форма на обучение. Това обаче поставя в неравностойно положение тези, които желаят да учат задочно.

Орлин Колев - член на КЗД, преподавател по Конституционно право в СУ: Каквато и да е наредба, като подзаконов нормативен акт, следва да съблюдава тази конституционно установена практика и принцип за равното прилагане на закона и даването на възможност на всички граждани еднакво да се възползват от предоставените по закон възможности.

В мотивите за самосезиране се посочва още, че предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд.

Орлин Колев - член на КЗД, преподавател по Конституционно право в СУ: Служителите на МВР, както и на други държавни органи на практика и не само на държавни органи и други трудещи се, ще бъдат възпрепятствани да се обучават по "Право" поради простата причина, че няма да могат да съвместяват служебните си и трудовите си правоотношения с редовната форма на обучение.

В 14-дневен срок след приключването на делото в Комисията за защита от дискриминация трябва да бъде постановено решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред административния съд в двуседмичен срок. Когато решението влезе в сила то е задължително за изпълнение от Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Видин подозират нагласен вот при избора на кандидати за нов митрополит
Във Видин подозират нагласен вот при избора на кандидати за нов митрополит
Вече е готов малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучаване на река Дунав
Вече е готов малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучаване на река Дунав