НОВИНИ

Дискусия "Възможна ли е Европа на първо място" се проведе в Дома на Европа

Възможна ли е Европа на първо място на фона на обещанието на президента Доналд Тръмп да постави Съединените щати на първо място в глобален мащаб. Това бе темата на дискусия днес в Дома на Европа в София, в която взеха участие български народни представители от различни политически сили, дипломати и експерти от европейския съвет за външна политика.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:56, 24.01.2019
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

Директорът от Европейския съвет по външна политика Джереми Шапиро определи като напълно логично мотото на президента Тръмп за Америка на първо място. Според него политиката на сегашната американска администрация изхожда от позицията, че през годините Европа се е възползвала от САЩ както в отбранителен, така и в икономически план, без да дава реципрочен принос и това не носи полза за американските граждани.

Подходът на Тръмп към Европа в момента е революционен и означава: идва краят и вашите проблеми не ме интересуват, каза Шапиро. Един от начините, по които Тръмп смята да извоюва предимството на САЩ и да защити американските интереси е да работи поотделно с държавите в Евросъюза.

Джереми Шапиро - директор на научните изследвания в Европейския съвет за външна политика: Съединените щати ще продължат да бъдат важен съюзник на Европа. Те искат да имат добри търговски отношения със стария континент, но ще защитават американския интерес. И ако вие като европейци, не сте много силни в тези преговори САЩ ще се възползват от вас.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Кристиан Вигенин отбеляза, че това, което се случва около нас, политиката на Тръмп, усилията на Русия да има все по-сериозна роля в глобалните отношения, тихите, но мощни крачки на Китай и други страни, е шанс да разберем, че можем да разчитаме преди всичко на себе си.

Кристиан Вигенин - председател на парламентарната комисия по европейски въпроси: Имаме шанс да запазим стабилността и просперитета само в рамките на един силен ЕС, който развива себе си като стълб на сигурността, демокрацията, икономическата стабилност и е изразител на определени ценности.

;

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също подчерта, че трябва да бъде съхранен един силен и обединен ЕС. Той коментира влиянието на Русия в Европа и по-точно в Черноморския регион.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС: САЩ са наш стратегически партньор в сигурността и не може да има Европа без САЩ и САЩ без Европа.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който се включи чрез телефонна връзка, коментира, че големите европейски държави сякаш са свикнали САЩ да плащат цената за сигурността, и са пренасочили финансите си в други сфери, но сигурността си има своя цена. Затова, по думите му, България трябва спешно да обнови бойната си техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След разпореждане на премиера: Проверяват аварийното водоснабдяване в Хасково
След разпореждане на премиера: Проверяват аварийното водоснабдяване в Хасково
ДРУГИТЕ новини: Вода на Титан
ДРУГИТЕ новини: Вода на Титан