НОВИНИ

Дискусия за Балканите в Давос

Пред Световния икономически форум в Давос премиерът Бойко Борисов заяви, че България и Балканите очакват подкрепата на Европа и света, за да се превърнат в място за мир, инвестиции и просперитет. Още по темата от специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:40, 26.01.2018
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Българският премиер участва активно в дискусията за бъдещето на Западните Балкани. В нея заедно с него участваха и лидерите на държавите от региона, както и комисарят по разширяването Йоханес Хаан. Аз съм оптимист каза премиерът пред БНТ след дискусията и добави , че особено след срещата му с Ангела Меркел е напълно уверен че в приоритетната сфера инфраструктура, финансовата подкрепа на берлинския процес е сигурна.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, че вече абсолютно всички приемат, че паралелно, когато вървят паралелно двата процеса изграждане на магистрали, жп линии, пристанища, ще даде възможност, както се казва на Световния форум да дойдат повече инвеститори, повече туристи, бизнес, повече възможност да задържим хората там и в същото време тези държави, които са по -напред Сърбия, Черна гора, си затварят главите, ще вървят и двата процеса, ще покажат, че Европа е силно и трайно ангажирана със съществена част от своята територия,каквито са Балканите.
„Всички колеги тук са оптимисти, планът ни за Балканите е добър", коментира Бойко Борисов и пред хърватския си колега Андрей Пленкович .
Бойко Борисов, министър-председател: Ние не трябва да изключваме и тези държави, които вече сме в ЕС, защото транспортните коридори, присъединяването и стабилността изисква ние да бъдем в тон на този процес.

Пред Пленкович Борисов посочи още, че интеграцията и инфраструктурната свързаност между страните от региона ще дадат икономически тласък не само на държавите от тази част на Европа, но и на целия континент. Премиерът на България изрази увереност, че последователността в тези политики на нашето председателство ще бъде продължена и при следващите председатели Австрия, Румъния и Хърватия.

Борисов и Блеър обсъдиха възможността да се използва експертизата Тони Блеър като добър познавач на Балканския регион в най трудните му времена и на Института за глобални промени, а негово събитие да бъде включено в програмата на Българското председателство за да се превърнат Балканите в място за мир спокойствие и инвестиции.

Борге Бренде, председател на Управляващия борд на Световния икономически форум също отбеляза на среща с Борисов, че всички на форума коментират темата за Западните Балкани, което е доказателство за нейната актуалност. "Ние имаме обща цел инфраструктура и инвестиции му каза премиерът, а Бренде определи приоритетите на страната ни като изключително важни за единството и сигурността на Европа. Добави , че Всички лидери на западните Балкани гледат сега с надежда към България.

Газовите проекти на територията на страната ни пък бяха акцент в срещата на Борисов с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Shell Андрю Браун.

Пред Браун Борисов посочи, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат" в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците.

Запозна го и с в възможностите, които ще даде за цяла Европа изграждането на газовия хъб "Балкан".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътната агенция възложи предпроектно проучване за тунел под Петрохан
Пътната агенция възложи предпроектно проучване за тунел под Петрохан
И Онкологичният център в Русе иска по-високи цени на клиничните пътеки
И Онкологичният център в Русе иска по-високи цени на клиничните пътеки