НОВИНИ

Дискусия за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн

Само отлагане на новите по-строги европейски екологични норми може да спаси от затваряне въглищните централи в Маришкия басейн. Около това становище се обединиха в Стара Загора представители на правителството, парламента, синдикати и евродепутати на кръгла маса за спасяване на топлоенергетиката. Успоредно с това ТЕЦ-овете трябва до 2021 година да модернизират своите пречистващи инсталации.

Николай Минков
от Николай Минков
19:51, 07.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че по никакъв начин не трябва да се допуска затварянето на топлоцентралите в Маришкия басейн. Това ще застраши енергийната сигурност на България, защото те произвеждат 40% от електричеството на страната.

През 2021 година България трябва да затвори въглищните си централи, защото не отговарят на новите завишени екокритерии.

Министърът на енергетиката обясни, че има вариант Брюксел да отложи прилагането на екозаконодателството, ако ТЕЦ-овете докажат, че ще инвестират в нови пречистващи инсталации.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "От този анализ, скъпи колеги, трябва по безспорен начин да е доказано, че разходите, които трябва да извършим, за да постигнем тези завишени изисквания от страна на ЕК в пъти ще превишават ползите за екологията".
;

Представители на двата американски ТЕЦ-а и на държавната "Марица изток-2" заявиха, че са готови да инвестират в нови пречистващи системи.

"Вече направихме няколко срещи между трите ТЕЦ-а. Имаме съгласие между нас да работим заедно в смисъл да работим заедно - първо по отношение на новите изисквания за живак".

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев предложи национален план за модернизацията на ТЕЦ-овете.

Сергей Станишев - председател на ПЕС: "Общият обем инвестиции, който би бил необходим за ТЕЦ-овете за този бранш на индустрията е около 3 млрд. лв. Може да се търсят различни механизми и източници на това финансиране. Едната част може да бъде и държавно гарантиран заем, тука трябва разговор с Банката за развитие, с частния сектор и с много други".

Премиерът Бойко Борисов са ангажира българското правителство да направи всичко възможно за да се смекчи позицията на Брюксел и да бъдат спасени близо 120 000 работни места в енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчения за преминаващите през граничния пункт при Русе
Облекчения за преминаващите през граничния пункт при Русе
Пуснаха под домашен арест руснаците, които вилняха в хотелски комплекс
Пуснаха под домашен арест руснаците, които вилняха в хотелски комплекс