НОВИНИ

Дискусия за изборния процес при президента без управляващите

Управляващите не се включиха в организираната от президента Румен Радев дискусия за решаване на проблемите в изборния процес. Държавният глава беше поканил на срещата представители на изпълнителната власт и на политически сили в парламента. На поканата се отзоваха БСП и ДПС, както и от ГРАО и агенцията „Електронно управление". Нямаше представители на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 17.01.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Президентът Радев обясни, че целта на дискусията е да се осигури прозрачен и честен изборен процес, а правилата за гласуване да са ясни поне 6 месеца преди вота. Изрази надежда, че вчерашното, по думите му "пожарно" заседание в парламента за промени в Изборния кодекс не е било с цел да се изпревари срещата при президента. Добави, че той не се състезава с никого.

Румен Радев, президент на Република България: Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство.

От пресцентъра на ГЕРБ уточниха, че Бойко Борисов винаги се е отзовавал на предложения за диалог както като партиен лидер, така и като премиер, но сега не е получавал покана за участие в срещата. Подчертават, че Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността на страната. А от ГЕРБ и "Обединени патриоти" заявиха, че дебатът за изборното законодателство трябва да се води в парламента.

;
Красимир Ципов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ: Нашата категорична позиция е, че изборните правила и възможният консенсус, който може да се постигне по тях, може да се постигне в парламента.
Валери Симеонов, ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Това е поредното мероприятие на президента Радев, който цели единствено медийна реклама и самореклама. Така смятаме ние. Защото смисълът от едно такова обсъждане, нещо не е много ясен.

Държавният глава напомни, че на следващите избори трябва изцяло да се въведе машинното гласуване, за да се избегнат проблемите с недействителните бюлетини, корпоративния, контролирания и купения вот. Такава е и позицията на БСП.

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Големият брой недействителни бюлетини на последните избори показа, че машините са абсолютно необходими.

От ДПС добавиха, че за машинния вот държавата трябва да се ангажира със закупуването на техниката, използването и поддръжката ѝ. Отново поставиха въпроса, че трябва да отпадне ограничението за гласуване на местни и европейски избори на българските граждани, които живеят в чужбина.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Не може да се ограничават същността на правата на гражданите. Същността е правото да могат да гласувам, да избирам и да ме избират.

Относно проблемите с избирателните списъци от ГРАО уточниха, че изпълняват изискванията на закона - те да се изготвят по настоящ адрес. А на критиките на президента, че се бави електронната идентификация, от Агенцията по електронно управление обявиха, че над 80% от гражданите предпочитат да бъдат обслужвани на гише, заради недоверие в електронните и машинните услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Джафер: Отказът от реформи води до кризите, които ни съпътстват ежедневно
Д-р Джафер: Отказът от реформи води до кризите, които ни съпътстват ежедневно
Няма данни от банкови карти в откраднатата машина за електронни винетки
Няма данни от банкови карти в откраднатата машина за електронни винетки