НОВИНИ

Дискусия за предстоящите президентски избори

На дискусия посветена на президентските избори, една от основните тези на политолози и социолози беше, че левицата трябва да избере експертна, надпартийна и центристка фигура и тя трябва да надхвърля обединената левица в посока център - дясно. Като представител на политиците вляво пък Георги Първанов заяви, че по отношение на общата кандидатура всички политически сили вляво и в центъра са вече в цайтнот, или в закъснение, което може да се окаже фатално. Форумът беше организиран от фондация "Фридрих Еберт".

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:53, 14.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Общото мнение на участниците в дискусията беше, че краткият период до президентските избори не дава възможност да се лансира непозната кандидатура. Според мнението на проф. Антоний Тодоров залогът в момента не е какъв да е публичния образ на България в лицето на нейния президент, а взаимното дебнене и дребните партийни игрички. Подчертано бе, че тези избори са много важни за левицата, ако иска да обърне тенденцията на хегемония на ГЕРБ и че борбата между левите кой е по-автентичен е загубена борба.

Антоний Тодоров: Тази кандидатура, която надхвърля партийните граници на левите формации, която по някакъв начин се припознава като обща, трябва също така и да надхвърли границите на левицата. Ако се цели в това да спечели изборите.

Според експертите, консолидацията за президентските избори трябва да върви по оста БСП - АБВ, като не се изключват и по-малките леви формации. Според тях, ако левицата отиде разединена на изборите може да не стигне до балотаж. Това беше тезата и на лидера на АБВ Георги Първанов.

Георги Първанов - председател на АБВ: Трябва да спрем братоубийствената война! Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания взаимно един срещу друг в лявото пространство - това е безумие, което трябва да бъде спряно.

Първанов се надява и на разбирателство между левицата и центъра по отношение на кандидат-президентската кандидатура, защото националният интерес го изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Библиотека за дизайн на открито в Пловдив
Библиотека за дизайн на открито в Пловдив
​Напрежение в Реформаторския блок заради президентските избори
​Напрежение в Реформаторския блок заради президентските избори