НОВИНИ

Дискусия за проблемите на гражданите с "Топлофикация"

Гражданите да участват в определянето на цените на топлинна енергия, както и да сключват индивидуални договори с "Топлофикация", различни от общите условия. За това настояха столичани на публична дискусия с омбудсмана Мая Манолова. Предложенията ще бъдат обсъдени следващата седмица на кръгла маса от представители на „Топлофикация", Столичната община, Комисията за енергийно и водно регулиране, Министерството на енергетиката и депутати от парламентарната Комисия по енергетика.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
20:10, 18.02.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От началото на отоплителния сезон срещу столичната "Топлофикация" са подадени близо 300 жалби. Най-честите оплаквания са за неясни фактури и начисляване на такса "сградна инсталация" на клиенти, които са спрели парното и са свалили радиаторите в домовете си.

Вера Колева не използва парно от 10 години, затова предлага:

Вера Колева: "Трябва да има две различни сметки, които се отнасят за топлата вода и парното. Защо и през зимата да не в така?"

Друг проблем, с който се сблъскват абонатите е, че никой не ги информира ,че срещу тях се завеждат дела, ако имат задължения.

Валентин Каменов - София: "Частните съдебни изпълнители трябва да бъдат забранени със закон и всички дела, образувани по бързите кредити и "Топлофикация" да бъдат спрени. Не може да ме съдят без аз да знам. Ние от 15 години нямаме парно и топла вода, а ни съдят за задължения. На мъжа ми му удържат почти половината заплата".
;

Гражданите и омбудсманът предлагат "Топлофикация" да пристъпва към съдебни дела, чак след като информира клиентите и им даде 15-дневен срок да платят дължимото. Така ще бъдат избегнати и таксите за юрисконсулт.

Мая Манолова - омбудсман на Република България: "Топлофикация" изцяло трябва да се откаже да събира подобни възнаграждения, които така или иначе не плаща на своите юристи. Само за миналата година от делата пред Софийския районен съд са ѝ начислени 4 млн., които трябва да платите вие".

От Столичната община заявиха за БНТ, че Общинските съветници и председателят на СОС Елен Герджиков ще внесат предложение - при дела до 300 лева, възнагражденията за юрисконсултите да не надвишават задълженията на клиента. Предложението ще бъде разгледано и прието на следващото заседание на СОС. От Общината съобщиха още, че не се предвижда отпадане на такса "сградна инсталация".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детска песен за Апостола
Детска песен за Апостола
„Закрилата на децата в България - началото”
„Закрилата на децата в България - началото”