Окръжната прокуратура във Велико Търново образува досъдебно производство срещу четиримата служители на районното полицейско управление в Павликени, уличени в системна кражба на гориво. Полицаите бяха разкрити след журналистическо разследване на предаването "Господари на ефира", продължило почти година. При специализирана акция вчера те бяха задържани, а домовете им и полицейското управление в града обискирани.

Павликени

На записите от скрити и охранителни камери ясно се вижда как въпросните полицаи редовно зареждат гориво не в резервоарите на служебните си автомобили, а в пластмасови туби и шишета от минерална вода. По думите на началника на областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов, от няколко месеца има образувана дисциплинарна проверка по случая.

Новината шокира жителите на община Павликени.

- Това е голям срам за Павликени. Аз съм на 74 години, такова нещо не съм виждал.

- Голямо безочие. Кой можа да я оправдае тази постъпка, не им прави чест. Коментират, че са им ниски заплатите. Значи би трябвало на този принцип с малките заплати и с малките пенсии, всеки да тръгне да краде.

Не са малко обаче и хората, които са отчаяни и се чудят как да разчитат на полицаи, които крадат.

- Излиза, че не са ни пазили въобще, те са си имали техни си цели. Нали те трябва да пазят нас.

- Как може да се чувстваме защитени по никакъв начин.

- Това е с години и не е само тука в Павликени. Искат високи заплати, как да стане.

Според разследващите, само за последните месеци полицейските служители са откраднали над 1 тон служебно гориво по въпросната схема, в която са замесени и служители на местна бензиностанция. Всички очакват по случая да се произнесе и ръководството на МВР.