НОВИНИ

Диван пътешественик

Канапето, което беше част от акцията на виенския художник Йозеф Тратнер "Пътешествията на Дивана: По поречието на Дунав", вече е в русенския екомузей с аквариум. Дотук той пристигна като част от проекта „Европейските пътешествия на Дивана“, по който австрийския творец работи от 12 години.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
17:30, 17.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Диванът не е просто мебел, а място, на което творци от големите европейски градове по Дунав, сядат, за да представят свои произведения. Затова тази година той „пътува” от град на град като символ на приключенския дух. На него са сядали музиканти, писатели, архитекти, фотографи. А в Русе това направиха поетът и уредник в Регионалния исторически музей Владислав Атанасов и музикантът Иван Христов.

Владислав Атанасов - уредник в музея
„Диванът е място, където може да спреш, да седнеш, както в много други народи има тази традиция, да спреш, да седнеш, преди да отпътуваш.”

Преди да бъде сложен в Русе, диванът е бил в Будапеща, Белград, Видин. От тук се „отправя“ към Браила и Галац. Събитията, организирани от творците във всички градове, ще се съберат в сборник. Ще бъде създаден и кратък документален филм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото Батко окончателно с оправдателнa присъдa
Делото "Батко" окончателно с оправдателнa присъдa
По-високи глоби за шофьорите без винетки
По-високи глоби за шофьорите без винетки