НОВИНИ

Диви прасета и елени опустошават ниви с пшеница и царевица

Земеделски производители от Русенско сигнализират, че дивите прасета и елени опустошават нивите им. 15 арендатори от села, които граничат с територия от държавното ловно стопанство "Дунав" твърдят, че животните им нанасят щети за милиони левове. Най-потърпевши са тези, които отглеждат площи с пшеница, царевица и слънчоглед. Проблемът е от години, но през този сезон ситуацията придоби размери на напаст-казват земеделците.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
06:34, 23.07.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Георги Атанасов обработва близо 5000 декара земеделски земи в землищата на селата Нисово и Щръклево. Казва, че в района на едно от селата преди са събирали по 700 кг от декар пшеница, а сега след нашествието на дивите свине добивът паднал на 400 кг от декар. При него загубата е над 100 тона пшеница.

Георги Атанасов - арендатор: Животните вървят масово през полетата, царевицата я свалят по земята, слънчогледа го пасат. Има хора, които пресяваха по три пъти царевица - докато я насеят, прасетата минават и я изровят, изяждат зърното. Като стане голяма - пак същото.

Земеделците настояват ловното стопанство да регулира броя на дивите животни. Освен това искат местността "Батаклията", която е част от територията му, да бъде заградена с мрежа и така да се попречи на елените и дивите прасета да излизат.

Георги Атанасов - арендатор: Зимно време се събират по 1000 елена в една нива и направо я свалят.
Марияна Петрова, агроном в Земеделска кооперация "Златен клас" - Щръклево: Миналата година в този район имахме 2000 декара рапица, над 1000 декара от нея бяха изпасани от елените-под дебела снежна покривка 50 сантиметра, до корен. Разровен снега и всичко унищожено до корен.

Марияна Петрова казва, че дивите животни се разселват по цялото землище и така загубите им на места достигат до 30% от добивите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стопани заменят тютюна с други култури
Стопани заменят тютюна с други култури
В Русе създават училище за 20 дефицитни специалности
В Русе създават училище за 20 дефицитни специалности