НОВИНИ

Дълговете в държавната енергетика достигнаха 5 милиарда лева

Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това отчетоха експерти на конференция под патронажа на енергийния министър. По думите на Теменужка Петкова ситуацията се подобрява. Забавяне в момента има при процедурата за нов конкурс за АЕЦ "Белене".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:05, 17.05.2019
Чете се за: 01:11 мин.
По света

В натрупаните дългове влизат задължения на държавните Национална електрическа компания и ТЕЦ "Марица изток 2", както и на общинското дружество "Топлофикация София".

Антон Иванов, Български енергиен форум: Сумирането на тези числа надвишава 5 млрд., но това не е основният проблем, самото число, то не е изненада за хората, които работят в сектора, това, което за мен е по-важно е, че дефицитите в енергетиката продължават да нарастват.

Според анализатора решенията са три: продажба на част от държавните компании, освобождаване на пазара на електроенергия и неизбежно повишаване на цените на тока.

Антон Иванов, Български енергиен форум: Въпросът е да се намери баланса на социално поносимата цена на електрическата енергия и съответно да се приложат други мерки, които да позволят да се балансират загубите в енергетиката.

Енергийният министър не потвърди цифрата от 5 млрд. лева, която се получава при преглед на отчетите на държавните дружества, но увери, че вече са взети мерки за овладяване на дефицитите.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Знаете какви мерки предприехме и законодателни и регулаторни, беше създаден фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните мерки свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на Европейската комисия.

Проблем остава държавният ТЕЦ "Марица изток 2", който може да фалира ако не бъде подпомогнат от държавата с 200 млн. лева. Към момента обаче страната ни не е получила разрешение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с допълнителни въпроси. Забавяне от близо пет месеца има и при обявяването на процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ Белене.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на Европейския съюз, това разбира се отнема време, очакваме разбира се до края на май най късно в началото на юни да бъде публикувана, от тогава ще тече и срока за подаване на заявления, който е 90 дни.

До месец ще отпаднат и таксите за внос и износ на електроенергия. В страната вече се внася по-евтин азербайджански ток, показват данните на търговците, което се очаква да свали и цените на електроенергия за бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка прекъсна жп връзки в Свищовско
Градушка прекъсна жп връзки в Свищовско
Психолози са направили профил на издирвания от МВР Стоян Зайков
Психолози са направили профил на издирвания от МВР Стоян Зайков