НОВИНИ

Днес е крайният срок Русия да затвори консулството си в Сан Франциско

Руското външно министерство привика високопоставен американски дипломат в Москва в знак на протест срещу планирано според руските власти претърсване на търговското им представителство във Вашингтон. Черен дим се издигаше от комина на консулството в Сан Франциско - часове преди да изтече американският ултиматум сградата да бъде освободена от руските дипломати.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:27, 02.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Сцена типична по-скоро за филм от поредицата за Джеймс Бонд - най-старата дипломатическа мисия на Русия в Съединените щати. Часове преди крайния срок за експулсирането на персонала - двама мъже започнаха да изнасят кашони от сградата и да ги товарят в кола със затъмнени стъкла и дипломатически регистрационен номер.

Репортер на Асошиейтед прес е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че служители на консулството изгарят неуточнени предмети в камина.

Джоузеф Ърбън - жител на Сан Франциско: Отидох до стъпалата на улица Лайън, за да проверя дали оттам ще се види нещо - и изведнъж се появи пушек. Очевидно не изгарят всички документи.

В последните часове се извиха дълги опашки от хора за подновяване на паспорти и визи.

А хора като Джоузеф Ърбън идват заради дипломатическата интрига и за да запечатат моментът с камерата си.

Джоузеф Ърбън - жител на Сан Франциско: Ще изчезнат, а имат и да пазят държавни тайни, да се отърват от уличаващи ги доказателства.

В Туитър говорителят на руското външно министерство Мария Захарова твърди, че американски спецчасти възнамеряват да претърсят консулството, както и апартаментите, използване от руските дипломати и техните семейства.

Освен консулът Сергей Петров в дипломатическата мисия в Сан Франциско работят още 13 руснаци, а миналата година консулството е издало над 16 хиляди визи за американци. На 31 август Съединените щати поискаха от Русия до 2 септември да затвори генералното си консулство в Сан Франциско, както и търговското представителство във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Антикорпуционният закон ще се обсъжда в широк формат
ГЕРБ: Антикорпуционният закон ще се обсъжда в широк формат
Предизборни битки в Германия
Предизборни битки в Германия