НОВИНИ

Днес е международен ден на река Дунав

Днес е международен ден на река Дунав. Празникът тази година преминава под мотото „Бъди активен за по-здрав Дунав". В Русе пристигнаха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Пол Станеску и българският министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.Вижте повече от прякото включване в обедните новини на репортера Пламенка Тонева

bnt avatar logo
от Пламенка Тонева
12:24, 29.06.2018
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Акценти в днешната им среща са трансграничните програми и реализацията на Дунавската стратегия. Ще бъдат обсъдени и възможностите за изграждане на трети мост на Дунав.

А иначе празничните събития в Русе по повод деня на реката започнаха рано тази сутрин. Ентусиасти организираха регата с каяци по реката. Малко по-късно през деня ще бъде открита изложба „Една река - десетки райски кътчета", организирани са разходки с лодки и пърформънс „Европа - това сме ние".

Денят ще завърши в Русе с празничен концерт, на който ще звучат „Дунавското хоро", „На хубавия син Дунав" и „Одата на радостта".

Международния ден на реката ще отбележат всички крайдунавски градове. Парад на лодките, акции по почистване, рибен фестивал, изложби, пленери, риболовни и кулинарни състезания са само част от празничните събития днес.

През тази година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и първите инициативи в страната от международен проект на фондация „Океани без отпадъци" за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Гърция подписаха договор за начало на строежа на газова връзка
България и Гърция подписаха договор за начало на строежа на газова връзка
Енергийната ефективност във фокуса на международен форум в София
Енергийната ефективност във фокуса на международен форум в София