НОВИНИ

Днес е Международен ден на танца

Националният балет направи на почитателите си специален подарък за 29-ти април - международния ден на танца. Много отдавна трупата не е правила премиера точно на своя професионален празник. Тази година артистите добавиха в репертоара си чисто нова постановка на класическия балет „Пахита". В премиерата са включени и две съвременни танцови миниатюри на хореографа Йордан Кръстев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 29.04.2017
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Оригиналът на балета „Пахита" идва от Франция. Не френската версия обаче е тази, която се съхранява през вековете. Един велик французин, бащата на балетната класика Мариус Петипа пренася „Пахита" в Петербург и значително променя оригинала. Всъщност той добавя най-известните днес танцови номера в този балет. Негова е и идеята за мазурката на децата, която започва със самото отваряне на завесата и предизвиква моментално умилението на публиката.

Днес „Пахита" е балет, който може да покаже потенциала на една класическа трупа. Освен централната роля, изпълнявана от примабалерините, в спектакъла има и много други трудни сола, за които трябва да се намерят подходящи изпълнителки.

Сара-Нора Кръстева - директор на Националния балет
В момента в трупата има много млади, талантливи балерини, които са все още на ниво ансамбъл, но аз оценявам техния труд и в момента с "Пахита" им давам възможност да се изявят в сола.

Отговорната задача да съживят на сцената този толкова обичан балет е поверена на доайените на трупата Маша Илиева и Ясен Вълчанов. Те добре знаят какви са подводните камъни в този спектакъл, в който няма сюжет и акцентът пада върху изящните движения и брилянтната техника на танцьорите. Маша Илиева е и може би единствената в Софийската опера в този момент, която е участвала и в двете предишни премиери на "Пахита".

Маша Илиева
Когато беше първата постановка работих лично с Ирина Колпакова. Тя много много време отдаде за мен. Даже каза, работя с теб все едно, че работя със собствената си дъщеря и всъщност не знам каква е разликата, но приликата е, че сега аз работя с момичетата все едно, че те са моите дъщери.

Във втората част на спектакъла са включени балетните миниатюри -„История на една любов" и „Да танцуваш на инат". Автор е Йордан Кръстев, чийто хореографски почерк се отличава с умението му да въплати великолепното си чувство за хумор в движения. За почитателите на балета ще бъде интересно да видят неговите елегантни пародии на два шедьовъра на балетната класика „Дон Кихот" и „Жизел".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенските шествия преди Левски - ЦСКА: Ритуалът на Дванайстия играч
Фенските шествия преди Левски - ЦСКА: Ритуалът на Дванайстия играч
Несъответствия и парадокси с приема на първокласници в София
Несъответствия и парадокси с приема на първокласници в София