COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Днес е първи юни - денят на детето

Празникът на чистите мисли и невинността. Поне за ден възрастните отстъпват и децата властват. Песни, танци, творчески работилници и спортни състезания събираха десетки деца из цяла София.

Цанка Николова
от Цанка Николова Цветелина Катанска
20:37, 01.06.2019
Чете се за: 01:14 мин.
Животът

Всяка усмивка днес беше сбъдната мечта. Пред работилниците по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки и грънчарство децата търпеливо се редяха на опашки. През целия ден градинката пред Народния театър се огласяше от смеха на децата.

Биляна Генова, директор дирекция "Култура" на СО: Нашата обща мисия и цел е децата да се радват на изкуството, някои от тях да открият свои таланти, които да развият като големи и да се забавляват заедно със своите родители.

Най-големият подарък за децата днес беше времето, прекарано с родителите. А за родителите - усмивките на техните деца.

;

„Празник на детските усмивки“ имаше и в парка Заимов. Децата участваха в състезания с мини ролери, викторини и строеж на кули от консерви - за да се забавляват, но и под формата на игра да се научат как да рециклират отпадъци.

Калина Стефанова, водеща на събитието: Днес си мислех, че най-хубавото нещо на тази планета са децата, може ли някой да оспори това?
Калин Кирилов, водещ на събитието: А когато има детска усмивка всички се усмихват - и родители, и големи, и малки, а това е най-важното.
;

Денят на детето беше отбелязан и в Националната спортна академия с първата националан асамблея „Децата на земята“.

Ваня Ламбрева: Желая на всички деца да са градивни, позитивни и да носят светлината, и да продължават да пазят България както тези тук, защото това са деца избрани от цяла България и които са допринесли за своя град.

В първия кръг ученици на възраст от 12 до 16 години трябваше да рисуват по темата „Земя на децата“, а във втория участваха в различни спортни състезания.

Днес Българският червен кръст продължи с подкрепата си за деца, пострадали при пътни инциденти. Общо 23 деца и техните семейства от цялата страна ще бъдат подпомогнати от Фонда през първите шест месеца на 2019 г.

Мария Ботева, инспектор: Днес бяха дадени такива помощи на деца или техните родители, тъй като някои от дечицата не можаха да дойдат предвид травмите си, да могат да бъдат подпомогнати макар и с по малко средства, но да бъдат подпомогнати.

Децата се запознаха с правилата на движение и как да се пресичат безопасно. Организатори на инициативата SOS "Спри, спаси дете!" са Българския червен кръст и главна дирекция "Национална полиция".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите
Отворени, но пък празни. Фитнесите чакат трениращите
Водолази почистиха морското дъно около остров Света Анастасия
Водолази почистиха морското дъно около остров Света Анастасия