НОВИНИ

Днес е Световният ден на океана

Световният ден на океана ежегодно се отбелязва на 8 юни, предаде ТАСС. Одобрен е от Общото събрание на ООН на 5 декември 2008 г., но идеята за провеждането му била предложена още през 1992 г., по време на конференция на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро. Целта на Световния ден на океана е да се информира обществеността за въздействието на човека върху световния океан и да се мобилизира световното гражданско движение в негова защита.

bnt avatar logo
от БТА
10:46, 08.06.2017
Чете се за: 01:24 мин.
Още
световният ден океана

Световният океан покрива над 70 процента от земното кълбо. Основните замърсители на неговата акватория са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери. През април 2010 г. на платформата Дийпуотър хърайзън, недалеч от брега на Луизиана, избухва взрив, след който във водите на Мексиканския залив попадат 4,9 милиона барела петрол, образували петно с площ около 75 000 кв. км. Освен това ежегодно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в океана в резултат на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна вреда на световния океан нанасят също отпадъчните води и битовите отпадъци.

Защитата на световния океан е регулирана от редица международни документи. Основните принципи на използването на акваторията му са отразени в Конвенцията на ООН по морско право, приета на 10 декември 1982 г. На 28 март 2016 г. в ООН официално започна работата над текста на съглашение за съхраняване и устойчиво използване на морското биологично многообразие в райони, които са извън пределите на действието на националните юрисдикции на държавите. Очаква се финалният текст на документа, призван да защити флората и фауната на световния океан от последствията от човешката дейност, да бъде съгласуван към 2019 г. или 2020 г.

На Световния ден на океана се организират изложби, фестивали, шествия, екологични митинги и акции. Водеща роля в осигуряването на информационна подкрепа на мероприятието играе Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.



;

По случай днешния Световен ден на океана британският в. "Дейли експрес" предлага няколко интересни факта за големите водни басейни:

  • Денят се отбелязва на 8 юни от 2002 г. по инициатива на участниците в Конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро, Бразилия (3-14 юни 1992 г.).
  • Тази година мотото e: "Чисти океани за нашето бъдеще", като фокусът е насочен към търсене на начини за разрешаване на проблема със замърсяването им с пластмасови и други отпадъци.
  • Океаните покриват 71 процента от земната повърхност.
  • Средната дълбочина на океаните е над 12 000 фута (3700 метра).
  • Известните видове в океаните са 230 000. Смята се обаче, че общият им брой може да надхвърли два милиона.
  • Ако се извлече всичката сол от океаните, с нея може да се запълни куб с дължина на страните 175 мили (280 километра).
  • Според най-новите изчисления в океаните има 31 милиарда тона риба.
  • Седемдесет процента от кислорода, който дишаме, се произвежда от растения в океаните.
  • Годишно в океаните се изхвърлят над осем милиона тона пластмасови отпадъци.
  • "Целият океан е съставен от единични капки", гласи италианска поговорка.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС проверява сигнали за корупция, свързани с оградата на границата
ДАНС проверява сигнали за корупция, свързани с оградата на границата
Безплатни карти в хотелите представят забележителностите на Варна
Безплатни карти в хотелите представят забележителностите на Варна