НОВИНИ

Днес е Ден за борба с тормоза в училище

Всеки трети сред учениците на възраст между 13 и 15 години, в световен мащаб, са редовно подложени на тормоз. Това показват последните изследвания за насилието в училище.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:28, 24.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Клипове с агресия между деца в училище се появяват и то ежедневно в интернет. Близо 1 от 3 ученици в световен мащаб заявяват, че са участвали в една или повече физически битки за година. И на фона на стряскащата статистика на УНИЦЕФ, четвъртокласниците от едно столично училище имаха по-различен урок. Първо обясниха какво е насилието:

Тормозът е както физически, така и психически.

Да спънеш някой, да го удариш, да го дразниш, да го обиждаш.

Това не е хубаво да бъде причинявано на дете, защото всички ние имаме сърца и всички ние чувстваме.

;

Инициативата срещу насилието в училище започва от Канада. Ученик бил подложен на жестоки обиди заради розовото си поло. На следващия ден съучениците му също облекли розови фланелки в знак на подкрепа. Днес кампанията придобива все по-големи мащаби. Насилието обаче се променя.

Новото модерно насилие е като хванат някой човек в някакво странно положение и да го снимат и после да го заплашват да изпращат тази снимка и така се изнудва, казва едно от децата.

Едно тормозено дете би се затворило в себе си - това е първия вариант, а вторият е да изкарва гнева си и чувствата си върху някой друг.

И за да не се стига ,,изкарване на гнева върху друг" от Фондация "Анимус" разкриха безплатен телефон за сигнали за насилие. За 18 години на линията помощ са потърсили 28 877 души.

Сигнали за насилие подавайте на телефон: 0800 18 676


Какво казва статистиката на УНИЦЕФ за тормоза над деца в света, може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
НАСА разсекрети запис със звуците на Луната
НАСА разсекрети запис със звуците на Луната