НОВИНИ

Липсват центрове за настаняване на жертвите на домашно насилие

Няма централизирана статистика колко всъщност са жертвите на домашно насилие у нас. Едва 50 са местата в кризисните центрове, разкрити през последните 10 години. По данни на отделите за закрила на детето само сигналите за деца в риск са над 1000 на година.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:38, 25.11.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Страхът. Дори когато е тихо. Срамът, че това се случва на теб. Виковете, които събуждат дете и очите му, запечатали неназовим кошмар. И чувството, че това няма да свърши.

"Къде ще отидем сега?"

Когато жертвата на насилие събере смелост да зададе този въпрос, често се оказва, че отговор няма. 5 центъра за цялата страна приемат за временно настаняване пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие. А това е първата крачка - най-важната. 5 центъра и 50 места.

Екатерина Велева, Фондация П.У.Л.С.: Особено когато тя избяга с децата си, особено когато избяга през нощта, идват голи с нощници или нещо, което са намерили изведнъж да вземат от закачалката.

Без документи, без пари. Ако нямат подкрепа, няма къде да отидат. Цели региони в страната са напълно непокрити.

Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика: Всички сме обединени от този извод и от реалността съгласно потребността, че на нас са ни необходими още кризисни центрове.

В същото време от четири години кризисният център в Перник не успява да получи финансиране за още 4 места. И от 8 държавата да подкрепи 12.

А защо не реагират институциите?

Екатерина Велева, Фондация П.У.Л.С.: На този въпрос вече ми е трудно да отговоря.
Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика: В Бюджет 2018 година аз обещавам, че ще намерим необходимия фин ресурс през компенсиране, за да може да осъществим тази доказана необходимост.

Обещание, чието изпълнение ще проследим.

Екатерина Велева, Фондация П.У.Л.С.: Институциите го пускат така покрай ушите си много често и казват - е сега, колко често са убити мъже и жени, колко често се случва това. Тези сигнали са подадени, защото има реална опасност да се случи нещо страшно, те са реална заплаха.

Има ли поглед държавата колко са сигналите за домашно насилие, за да изработи адекватен механизъм за подкрепа?

Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика: Най-достоверна е статистиката и сигналите, които се получават към структурите на МВР.
БНТ: А вие разполагате ли с тази статистика?
Росица Димитрова: С тази статистика аз не разполагам.

Всъщност МВР също не разполага с нея. Те получават информация за случаите на домашно насилие от съда. Нямат централизирана статистика, въпреки че именно те най-често са търсени от жертвите.

БНТ: Доколко полицията е наясно как да реагира при едно такова оплакване?
Екатерина Велева, Фондация П.У.Л.С. Труден въпрос.

Да се спасиш е първата крачка. Да намериш правосъдие се случва още по-трудно.

;

Вижте какво каза по въпроса Жана Савова, координатор на гореща линия за насилие над жени във фондация „Анимус“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни пешеходни пътеки в София
Опасни пешеходни пътеки в София
Нови методи за лечение на рак
Нови методи за лечение на рак